Bustul lui Decebal din stațiunea Covasna a fost dezvelit de Ziua Drapelului Național
Un bust din bronz al lui Decebal a fost dezvelit miercuri, de Ziua Drapelului Național, în orașul Covasna, monumentul fiind realizat de către sculptorul Ioan Cândea din Sibiu, cel care a realizat și bustul poetului naţional Mihai Eminescu, dezvelit anul trecut în stațiune. Ceremonialul religios și militar de dezvelire a monumentului a avut loc în parcul Tineretului din Voinești.
Costul bustului, care a fost predat orașului încă din luna decembrie a anului trecut, a fost acoperit integral din sponsorizări, potrivit consilierului local Nicolae Enea, inițiatorul acestui proiect.
„Portretul monumental îl reprezintă pe Regele Decebal cu o atitudine demnă, dârză, de neînvins, cu privire ageră (…) La edificarea acestui monument au participat numeroși sponsori, costul total fiind acoperit integral din sponsorizări”, a transmis consilierul local.
Monumentul a fost sfințit de preoții ortodocși Ioan Ovidiu Măciucă, Cristian Anthonio Pintrijel și Vlad Irimia, iar momentul a fost urmat de o serie de alocuțiuni, la eveniment fiind invitați, printre alții, subprefecții Sebastian Cucu și Cosmin Boricean, dar și reprezentanți ai societății civile, profesori universitari, poeți și interpreți.
Potrivit istoricilor, Decebal s-a născut între anii 50 şi 60 d. Hr. şi a ajuns conducătorul dacilor în anul 87, într-o perioadă în care aceștia se aflau sub ameninţarea armatelor romane. A fost ultimul rege al Daciei și un personaj legendar din istoria poporului român. Moartea sa a pus capăt unei perioade de aproape două decenii de conflicte sângeroase între daci și romani.
Nu este singurul monument dezvelit de autoritățile locale din orașul Covasna la propunerea consilierului local. Pe lângă bustul poetului Mihai Eminescu, în urmă cu câţiva ani a fost dezvelit și un bust al lui Avram Iancu, în Voineşti-Covasna.
Potrivit consilierului local, cele 3 busturi reprezintă simboluri importante pentru comunitatea românească a oraşului Covasna.
Potrivit Agerpres, în Voineşti-Covasna mai există câteva monumente de for public reprezentative pentru comunitatea românească din zonă, printre acestea numărându-se bustul episcopului Iustinian Teculescu, născut în această localitate în noiembrie 1865. De asemenea, în contextul aniversării a 100 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri din 1 Decembrie 1918, la iniţiativa consilierilor Gheorghe Tabalai şi Ovidiu Manea, în Parcul Tineretului din Voineşti-Covasna a fost amplasat un grup statuar reprezentându-i pe regele Ferdinand, regina Maria, Iuliu Maniu şi I.C. Brătianu.
La Sfântu Gheorghe, conform tradiției, manifestările dedicate Zilei Drapelului Național au început marți, la ora 19:00, la Monumentul Ostașului Român, cu ceremonia de coborâre de pe catarg a drapelului vechi, și au continuat miercuri, de la ora 13:00, cu ceremonia publică de înălțare a drapelului.
(Ioana Ardeleanu)