Ştiri locale

Bustul generalului Grigore Bălan va fi dezvelit vineri în curtea noului sediu al IPJ Covasna

Un bust al generalului Grigore Bălan, căzut în anul 1944 în luptele pentru eliberarea Transilvaniei de sub ocupaţie fascisto-hortystă, va fi dezvelit și sfințit vinerea aceasta, în prezența mai multor oficialități centrale și locale.

Bustul, care a fost amplasat în incinta noului sediu al Inspectoratului de Poliție Județean Covasna de pe bulevardul care poartă numele acestui erou, este creația sculptorului Valentin Tănase, fiind realizat din piatră artificială.

Monumentul are 110 cm înălțime, 50 de cm lățime la bază și este aşezat pe un soclu din beton, placat cu granit gri, înalt de 2 metri. Contractul pentru construirea bustului a fost încheiat în luna noiembrie a anului trecut, la sediul central al Asociației Naționale Cultul Eroilor  „Regina Maria”  (ANCERM) din Bucureşti.

Ceremonia va avea loc în data de 8 septembrie, de la ora 11:00, la sediul IPJ Covasna din str. Bulevardul General Grigore Bălan, nr.71.

„Lucrarea comemorativă este realizată din iniţiativa şi cu susţinerea financiară a Asociaţiei   Naţionale Cultul Eroilor Regina Maria, organizaţie neguvernamentală, care îşi desfăşoară activitatea sub patronajul Ministerului Apărării Naţionale şi al Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române. La manifestarea organizată cu sprijinul Ministerului Apărării Naționale și al Ministerului Afacerilor de Interne, vor participa reprezentanți ai administrației publice centrale și locale, oameni de cultură și artă, locuitori ai municipiului Sfântu Gheorghe și ai altor localități care au legătură cu viața și cariera generalului-erou”, se arată într-un comunicat al ANCERM.

Generalul Grigore Bălan a fost comandantul secund al Diviziei 1 Munte. Născut în data de 14 iunie 1896 în localitatea Blăjenii de Sus, judeţul Bistriţa-Năsăud, a fost primul general din Armata Română căzut în timpul celui de-al Doilea Război Mondial în luptele pentru eliberarea Transilvaniei de sub ocupaţie fascisto-hortystă.

Pe 9 septembrie 1944, la o zi de la eliberarea oraşului Sfântu Gheorghe, generalul Grigore Bălan a fost surprins de un puternic bombardament în localitatea Arcuş, lângă Sfântu Gheorghe, şi a murit patru zile mai târziu la spitalul din Sinaia.

În memoria sa, un bulevard din municipiul Sfântu Gheorghe a primit numele „Gen. Grigore Bălan”, iar în localitatea Arcuş a fost ridicată o troiţă în locul unde a fost rănit.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio