Ştiri locale

Bugetul Consiliului Judeţean Covasna, cel mai mare din ultimii patru ani – 310 milioane lei

Bugetul Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, aprobat joi, însumează peste 310 milioane de lei şi este cel mai mare din ultimii patru ani.

Preşedintele CJ Covasna, Tamas Sandor, a precizat că suma a fost repartizată în aşa fel încât toate instituţiile subordonate să aibă asigurate fondurile necesare pentru funcţionare, prin urmare nu vor mai fi la „cheremul rectificărilor” ca în anii precedenţi.

„Acesta este primul an în care impozitul pe venit colectat rămâne în totalitate în judeţ şi o să putem demonstra că suntem gazde mai bune pentru banii publici. Nu avem nicio instituţie care nu are acoperite sută la sută nevoile pentru funcţionare. Este un buget mai bun decât anul trecut, dar anul trecut nu este un punct de referinţă pentru că am avut un an bugetar auster. O să vă demonstrez că o să fie mai bine gestionat banul public dacă se decide la nivel local sau judeţean, decât dacă se decide la nivel central. Aşa a fost, de altfel, şi în sistemul de sănătate, în 2010 a fost descentralizat Spitalul Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe, a intrat în subordinea CJ şi, de atunci, funcţionează mai bine, mai structurat, mai eficient, mai economic şi aşa mai departe”, a declarat Tamas Sandor.

Cea mai mare sumă din bugetul CJ a fost alocată Sănătăţii – peste 136 de milioane de lei, pentru drumuri şi poduri s-au repartizat 84 de milioane de lei, pentru asistenţă socială – 54 de milioane de lei, iar pentru cultură, culte şi sport – 32 milioane de lei.

Tamas Sandor a subliniat că 43% din totalul cheltuielilor de funcţionare prevăzute în bugetul judeţului au fost alocate asistenţei sociale, menţionând, printre altele, că instituţiile subordonate au în grijă 1050 de copii abandonaţi, 5990 de persoane cu dizabilităţi şi 76 de bătrâni găzduiţi de Căminul pentru persoane vârstnice de la Hăghig.

Bugetul de anul trecut al CJ Covasna a fost de circa 270 milioane de lei, în 2017 a fost de aproape 235 milioane de lei, iar în 2016 de 197 milioane de lei.

(Agerpres)