
Bucătăria socială din Sfântu Gheorghe și-a deschis porțile. Serviciul de Ajutor Maltez are nevoie de sponsorizări pentru a o menține funcțională
Bucătăria socială înființată de Serviciul de Ajutor Maltez din Sfântu Gheorghe și-a început luni activitatea, iar în viitor, spațiul aflat la parterul sediului organizației va putea asigura zilnic masa caldă pentru aproximativ 150 de beneficiari din municipiu. Investiția, care reprezintă un vis mai vechi al organizației, a fost posibilă cu ajutorul unui proiect câștigat în cursul anului trecut, sumele fiind utilizate pentru renovarea spațiului și echiparea bucătăriei.
În prezent, 40 de persoane vârstnice, singure, cu diferite afecțiuni medicale sau cu posibilități financiare reduse beneficiază zilnic de o masă caldă, însă numărul celor aflați în nevoie este mult mai mare, iar cererea crește de la o zi la alta.
Voluntarii maltezi, „copii de împrumut” pentru zeci de bătrâni care nu mai au pe nimeni
Programul „Masa pe roți” derulat de Serviciul de Ajutor Maltez din Sfântu Gheorghe nu se limitează doar la a le asigura câte o masă caldă persoanelor aflate în nevoie, ci este și un prilej pentru voluntari de a menține contactul zilnic cu beneficiarii, pentru a le evalua starea de sănătate și a le oferi sprijin inclusiv în ceea ce privește cumpărăturile, ridicarea medicamentelor din farmacie sau transportul către medicul de familie.
Timp de câteva minute pe zi, membrii organizației devin „copii de împrumut” pentru zecile de vârstnici rămași singuri. Unora le citesc, altora le ascultă problemele și le oferă alinarea pe care nu o pot primi de la copii sau nepoți.
„Am început cu 40 de beneficiari, dar deja avem 52 de cereri pentru persoane pe care trebuie să le identificăm și să le evaluăm în săptămânile următoare. În momentul de față gătim pentru 40 de beneficiari, din care 30 sunt vârstnici, singuri, nu au pe nimeni, sau au diferite afecțiuni, motiv pentru care nu pot să își pregătească mâncare caldă. Dar scopul nu este doar de a livra o masă caldă, pentru că în fiecare zi colegii noștri merg în vizită la aceste persoane, vorbesc cu ele, le văd, le evaluează starea de sănătate, au fost cazuri când chiar noi am chemat ambulanța după ce am găsit persoana căzută în casă. Avem un beneficiar care timp de 5 ani nu a mâncat mâncare caldă deloc, dar sunt cazuri în care nu despre livrarea mâncării este vorba, ci despre un ajutor mult mai mare. Cea mai vârstnică beneficiară a noastră are 87 de ani și e aproape nevăzătoare. Pentru ea, ajutorul este unul imens, voluntarii noștri se duc și îi și citesc ziarele sau câte o carte, îi fac cumpărăturile, o ajută. Soțul ei a murit de foarte mult timp, copilul ei trăiește undeva în Canada, dar nu a vizitat-o de foarte mulți ani. Mai avem un domn în vârstă de peste 60 de ani care locuiește chiar lângă noi, a rămas singur, nu a avut nici soție, nici copii. Este și bolnav și au fost cazuri când nu a reușit să se miște din pat, iar colegii noștri s-au dus să îl ajute să mănânce, pentru că singur nu putea”, ne-a explicat Székely Róbert, coordonatorul voluntarilor Serviciului de Ajutor Maltez.
Pe lângă beneficiarii vârstnici, alte aproximativ 15 persoane fără adăpost, care frecventează Centrul de zi al organizației, primesc zilnic câte o masă caldă. Meniurile sunt înnoite la fiecare două săptămâni și sunt gândite în funcție de nevoile, intoleranțele și restricțiile alimentare ale beneficiarilor. Costurile lunare ale serviciilor oferite de organizația umanitară se ridică la circa 650-700 de lei de persoană.
„Pentru beneficiarii noștri noi suntem stabilitatea și ne simțim datori față de ei”
În prezent, fondurile organizației sunt suficiente pentru ca bucătăria socială să poată funcționa în următoarele două luni, astfel că pentru a putea ajunge la cât mai multe persoane aflate în nevoie, Serviciul de Ajutor Maltez are nevoie de sponsorizări.
Firmele și persoanele care doresc să sprijine activitatea bucătăriei sociale pot face donații în contul Serviciului de Ajutor Maltez, deschis la BRD: RO70 BRDE 150S V014 1444 1500, CF: 30085114, cu mențiunea: Asociația Serviciul de Ajutor Maltez în România – Filiala Sfântu Gheorghe.
„Avem programul Masa pe roți, pentru livrarea mâncării celor 30 de vârstnici, și avem un contract cu Direcția de Asistență Socială din cadrul Primăriei, dar cheltuielile cu bucătăria, în momentul de față, se fac din fonduri proprii, care ne mai ajung pentru aproximativ două luni. Bucătăria în sine este dotată și este ok, iar din proiectul câștigat anul trecut ne-au mai rămas puțini bani și pentru funcționare, dar prețurile au explodat în ultima perioadă. Este o lipsă de bani pe care ar fi ideal să o putem acoperi cumva. Cea mai mare problemă este instabilitatea, pentru că deși nu putem spune că nu avem sponsorizări sau donații din partea unor firme și persoane care ne susțin, nu avem o siguranță sau o stabilitate că putem asigura mâncare caldă timp de 3, 4 sau 5 luni. Cu toate astea, nu costurile cu mâncarea sunt cele mai mari, ci vizitele pe care le facem beneficiarilor, evaluările și sprijinul oferit. Pe lângă mâncarea caldă, le facem cumpărăturile, îi ducem la medicul de familie, le ridicăm medicamentele din farmacie, și dorim să putem să le oferim în continuare aceste servicii, pentru că dacă vom deveni doar o firmă de catering, nu mai are rost”, a mai spus Székely Róbert.
Oricine poate „adopta” un vârstnic
Tot din dorința de a asigura continuitatea acestor servicii, organizația din Sfântu Gheorghe va lansa în perioada următoare un program prin intermediul căruia orice firmă, asociație sau persoană fizică va putea „adopta” o persoană vârstnică, angajându-se să achite, pentru o anumită perioadă de timp, cheltuielile pentru serviciile oferite de voluntarii organizației, inclusiv masa caldă.
„Dorim să pornim un proiect prin care firmele sau persoanele fizice să poată adopta un vârstnic, sau chiar mai mulți. Îi vor putea și cunoaște și vor putea să asigure fondurile pentru masa caldă a acestor persoane timp de câteva luni, sau chiar și un an, iar beneficiarii vor putea să știe că cineva se îngrijește de ei. Pentru ei, noi suntem stabilitatea și ne simțim datori, pentru că le-am promis că îi putem ajuta, că o să fim alături de ei, dar dacă după două luni trebuie să le spunem că atât a fost și nu putem să le mai asigurăm sprijinul acesta, înseamnă că i-am dezamăgit și noi. Fiind o bucătărie socială, sunt anumite criterii, cum ar fi venitul sau gradul de handicap, dacă este cazul, dar e foarte greu să spui care sunt criteriile pentru ca o persoană să poată beneficia de serviciile noastre. Dacă primim o informație despre o persoană care are nevoie de ajutor, întotdeauna ne deplasăm cu asistenții sociali și facem o evaluare. Având statut de asociație, avem mână liberă în direcția asta, putem să mai decidem și cu inima. La fața locului se vede exact în ce condiții trăiește persoana, știm că dintr-o pensie de 1.500 de lei, 600-700 se duc lunar pe medicamente, persoana locuiește singură, sunt foarte multe lucruri care mai cântăresc până să ajungem la decizia asta”, a mai explicat coordonatorul voluntarilor.
Orice formă de sprijin este binevenită, cu mențiunea că persoanele care doresc să facă donații constând în produse alimentare, trebuie să ia legătura cu reprezentanții Serviciului de Ajutor Maltez pentru a stabili care sunt produsele necesare, în funcție de meniul săptămânal și restricțiile alimentare ale beneficiarilor.
(Ioana Ardeleanu)