Ştiri locale

Brazii de Crăciun, utili și după trecerea sărbătorilor

Ne-am bucurat de ei pentru câteva săptămâni, în timpul sărbătorilor de iarnă, dar acum s-au uscat și nu își mai au rostul în apartamentele noastre. Pentru cei care au optat pentru brazii artificiali problema are o rezolvare rapidă: aceștia sunt strânși și depozitați la loc sigur până la Crăciunul viitor. Cei care, însă, preferă să simtă mirosul brazilor naturali în case trebuie acum să renunțe la ei, iar TEGA ne spune ce se întâmplă cu pomii după ce sunt ridicați de la punctele de colectare.

Conducerea societății face un apel către locuitorii municipiului Sfântu Gheorghe să își arunce responsabil și brazii de Crăciun, respectiv lângă punctele de colectare, și să nu blocheze accesul către containerele destinate colectării selective.

Publicitate

„Avem rugămintea să nu blocheze intrarea în punctele de colectare care sunt închise, sau gurile de la containerele selective. Noi colectăm zilnic, în două schimburi, trece o mașină pe la fiecare punct de colectare, iar la casele particulare în ziua golirii deșeurilor biodegradabile pomii pot fi amplasați lângă publele. Odată colectați, noi îi transportăm pe platformă în strada Energiei unde avem un tocător. Nu se pierde nimic, brazii sunt tocați iar cu ce rezultă încălzim garajele, pentru că noi folosim rumeguș pentru încălzire. Același lucru se întâmplă și cu crengile pe care le colectăm în cursul anului de la punctele de colectare sau de la casele particulare, le tocăm și le refolosim ca materie primă la cazanele noastre”, ne-a explicat directorul TEGA, Máthé László, care a mai precizat că până în prezent au fost colectați aproximativ 100 mc. de brazi uscați, iar până la sfârşitul campaniei se estimează că vor fi mai fi colectați alți aproximativ 100 mc.

Pomul aruncat de la balcon, o practică din ce în ce mai des întâlnită…

În ultimii ani am observat că unii locuitori ai orașului, din comoditate, aleg să „scape” de bradul de Crăciun aruncându-l de la balcon. E de înțeles că este mai simplu decât să cobori câteva etaje cu el și să răspândești ace de brad pe toată casa scării, însă din păcate unii „uită” să îi mai ridice din fața blocului de unde i-au aruncat și să îi ducă la punctele de colectare. Pe lângă asta, nu se gândesc nici la faptul că riscă să lovească trecătorii atunci când îi aruncă de la etaj, sau în unele cazuri, să zgârie mașinile parcate în fața blocurilor. Máthé László spune că singurii care pot lua măsuri în astfel de cazuri sunt polițiștii locali.

„Tega nu poate lua măsuri în astfel de cazuri, evetual Poliția Locală ar putea să aplice sancțiuni. Noi, în zonele în care avem contracte cu locatarii, adunăm. Săptămânal trece o patrulă și dacă găsim adunăm brazii aruncați.”

Acțiunea de colectare a brazilor de Crăciun va dura până la sfârșitul lunii ianuarie.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio