Ştiri

Brașovul este orașul cu cel mai avantajos cost al vieții

Braşovul a fost desemnat că fiind oraşul cu cel mai avantajos cost al vieţii din România, potrivit unui studiu realizat de platforma de imobiliare Storia.ro şi agenţia de cercetare D&D Research, care ia in calcul opinia locuitorilor despre locul în care trăiesc.

Cercetarea a analizat percepţia pe care românii o au asupra costului vieţii perceput din oraşul şi cartierul în care locuiesc, raportat la veniturile pe care le obţin.

„Costul general al vieţii reprezintă percepţia pe care o au oamenii despre cât de scumpă este viaţă în oraşul în care locuiesc. El înglobează de regulă cheltuielile de zi cu zi, precum coşul de alimente, utilităţile, plata pentru bunurile şi serviciile necesare traiului obişnuit. Pe de altă parte, percepţia despre costul general al vieţii este influenţată şi de beneficiile oferite de traiul într-un anumit oraş.

Spre exemplu, un cost al vieţii care pare la prima vedere mai neavantajos, poate fi perceput de către oameni că fiind mai avantajos în condiţiile în care aceştia simt că au parte de alte beneficii arondate calităţii vieţii. De exemplu, o zona mai scumpă poate fi şi în acelaşi timp mai sigură, modernă sau mai verde”, explică Vlad Tureanu, Partener şi Quantitative Research Director în cadrul D&D Research, într-un comunicat de presă.

Pentru realizarea clasamentului, participanţii studiului Storia.ro au fost invitaţi să evalueze oraşele şi cartierele în care locuiesc din punctul de vedere al costului vieţii, pe o scala de la 1 la 5, unde 1 este foarte rău, iar 5 este foarte bine. Doar menţiunile care au primit cel puţin 100 de răspunsuri au fost incluse în clasamentul final.

Iată topul celor mai avantajoase centre urbane din ţara noastră:

– Braşov,

– Cluj-Napoca,

– Oradea,

– Sibiu,

– Piteşti,

– Timişoara,

– Târgu Mureş,

– Craiova,

– Bucureşti,

– Iaşi.

La polul opus, oraşele desemnate că fiind cele mai dezavantajoase din punct de vedere al costului vieţii sunt:

– Reşiţa,

– Alexandria,

– Vaslui,

– Focşani,

– Piatra-Neamţ,

– Satu-Mare,

– Tulcea,

– Călăraşi,

– Botoşani,

– Brăila.

Publicitate
banner we radio