
Brânză din Arcuș și tăiței din Ilieni, printre premianţii competiției „Ora de Bun Gust”
Brânza maturată semitare Raclette by Arkäse produsă la Arcuș, în fabrica de brânzeturi a Societății Agricole „Spicom”, și tăițeii lați uriași marca „Váncsa”, produși la Ilieni, se numără printre cele 22 de produse de calitate declarate câștigătoare la cea de a opta ediție a competiției celor mai gustoase produse alimentare realizate în România – „Ora de Bun Gust”.
Un juriu format din 10 profesioniști, printre care degustători acreditați membri ai Federaţiei Naţionale a Degustătorilor Autorizaţi (FNDA), medici nutriționiști, dieteticieni, ingineri în industria alimentară, sau specialiști în gastrotehnică și tehnologii alimentare, au selectat produsele care au reflectat cel mai bine angajamentul producătorilor în fiecare etapă a proceselor de producție.
Concurenții s-au întrecut în gust, miros, textură, ingrediente curate, procese tehnologice și prezentări de marketing, iar marele premiu a fost câștigat de firma producătoare Artesana Internațional S.A., pentru crema de brânză de capră – 200g, care va fi premiată cu „Trofeul Gustul Ales 2023”.
Cele două firme producătoare din județul Covasna au fost desemnate câștigătoare la categoriile „Brânzeturi maturate”, respectiv „Paste făinoase”, urmând să primească premiul „Gustul Ales 2023” în cadrul unei ceremonii care va avea loc anul viitor, în data de 7 februarie.
„Competiția Ora de Bun Gust, platformă de recunoaștere, susținere și celebrare a calității în producția alimentară românească, a evidențiat și anul acesta produsele care reflectă angajamentul producătorilor în fiecare etapă a proceselor pe care le realizează, premiind din recordul de 72 de produse înscrise, pe cele care au surprins simțurile și au încântat gusturile juriului. Cei 29 de producători care și-au înscris produsele în concurs, de la ferme la branduri consacrate, au un scop comun: să le ofere consumatorilor produse de înaltă calitate, autentice și să promoveze valorile românești”, au transmis organizatorii competiției.
Juriul competiției a fost format din medicul nutriționist Mihaela Bilic, specialistul în gastrotehnică și tehnologii alimentare Gabriela Berechet, Alexandru Cîrîc – doctor inginer industria alimentară și lector universitar la Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice; Răzvan Cruceanu – degustător acreditat FNDA, șef bucătar și somelier; Denisa Duță – director științific IBA București; Ioana Haș – nutriționist dietetician; Gabriela Mohan – doctor inginer specialist industria alimentară; Dana Pop – doctor inginer industria alimentară, degustător acreditat FNDA pentru brânzeturi, salamuri, cafea și ulei de măsline; Daniela Paraschiv – doctor inginer industria alimentară, degustător acreditat FNDA pentru brânzeturi și salamuri și ulei de măsline și Daniela Voica – doctor inginer industria alimentară, vicepreședinte ROMPAN.
(Ioana Ardeleanu)

