
Bilingvismul – o șansă în plus pentru cariera tinerilor
Asociaţia Identitate şi Dialog şi Asociaţia Tinerilor Maghiari din Covasna HARIT au anunţat că pe parcursul acestui an, dedicat Centenarului Marii Uniri, vor derula o serie de proiecte ce au ca scop promovarea bilingvismului.
Reprezentanţii celor două asociaţii vor organiza o serie de conferinţe, cursuri de învăţare a limbilor română şi maghiară, cu sprijinul Consiliului Judeţean Covasna şi al Direcţiei Judeţene de Sport şi Tineret, tabere, precum şi diverse alte evenimente comune.
„În anul în care se împlinesc 100 de ani de la întemeierea statului român modern, derulăm mai multe proiecte comune, primul fiind organizarea unor conferinţe dedicate tinerilor maghiari şi români, prin care să expunem avantajele învăţării limbii române, respectiv maghiare. Dorim ca prin aceste conferinţe, pe care le vom susţine în mai multe localităţi din judeţul nostru, să transmitem tinerilor mesajul că învăţarea şi limbii române sau a celei maghiare aduce un plus în dezvoltarea personală şi în cariera fiecăruia. Păstrarea identităţii etnice şi a frumoaselor valori sau tradiţii ale etniei nu va fi niciodată împiedicată sau diminuată de învăţarea unei limbi străine, ci, din contră, poate conduce la o mai bună promovare a culturii şi identităţii acesteia”, se arată într-un comunicat de presă al Asociaţiei Identitate şi Dialog.
Totodată, precizează aceeaşi sursă, „din punct de vedere al carierei, cunoaşterea unei a doua limbi vine să deschidă un nou drum în identificarea unui loc de muncă mai bine plătit şi în cunoaşterea mai multor oportunităţi pe această linie”.
„Din punct de vedere social, a învăţa o noua limbă înseamnă crearea posibilităţii de a-ţi mări numărul de prieteni, iar în unele cazuri, chiar de a-ţi găsi partenerul de viaţă”, se mai arată în comunicatul de presă.
Potrivit sursei citate, în cadrul conferinţelor vor fi prezentate persoane care, învăţând limba etniei conlocuitoare, şi-au dezvoltat cariera profesională, relaţiile de afaceri, cercul de prieteni, studiile sau familia şi reprezintă un exemplu de urmat.
„Dorim ca, la 100 de ani de la formarea statului român modern, să arătăm acestei ţări că judeţul nostru reprezintă cel mai bun exemplu de dialog interetnic, bună convieţuire şi armonie. Şi, totodată, vrem să arătăm Europei că tinerii români şi maghiari sunt cetăţeni europeni, cu viziuni europene şi cu dorinţa de a învăţa şi a se dezvolta profesional. (…) Putem afirma că dialogul interetnic este unul dintre elementele ce stau la baza dezvoltării armonioase a zonei noastre, atât din punct de vedere economic, social şi cultural, cât şi din punct de vedere moral şi spiritual”, se arată în comunicatul Asociaţiei Identitate şi Dialog, înfiinţată în anul 2014 cu scopul de a promova conlucrarea şi dialogul interetnic.