Ştiri locale

Bilanţul DSVSA Covasna în ultimele două luni: sute de kg. de alimente confiscate, zeci de amenzi şi unităţi închise

Siguranța alimentelor și mișcarea animalelor principala temă a sezonului estival.

Amenzi usturătoare pentru cei care nu respectă legislația din domeniu.

Publicitate

Pentru prevenirea toxiinfecțiilor alimentare și prevenirea îmbolnăvirii efectivelor de animale, în cursul ultimelor două luni inspectorii DSVSA Covasna au efectuat un număr de peste 300 de verificări la nivelul fermelor de animale, producătorii și distribuitorii de furaje, centre de colectare a laptelui, automatelor de lapte, unități de prelucrare, depozitare, transport și comercializare a produselor alimentare, cofetării, brutării, unități de catering, pensiuni, restaurante, magazine sătești etc.

În urma controlului au fost retrase de la comercializare sau valorificare peste 250 kg produse alimentare și au fost aplicate 18 amenzi contravenționale în valoare totală de 15.600 lei. Totodată au fost emise 24 avertismente scrise, au fost închise 4 unități și s-a suspendat activitatea a 6 unități care prezentau deficiențe majore.

Cele mai multe deficiențe au fost constatate la nivelul gospodăriilor și fermelor crescătoare de animale legate de identificarea și înregistrarea animalelor. Astfel, mai mulți proprietari de animale nu au apelat la medicul veterinar de circumscripție pentru a-și identifica animalele, alții și-au vândut animalele fără a îndeplini formele legale privind circulația formularelor de mișcare și cel al pașapoartelor pentru bovine. Deficiențele constatate în unele cazuri pot duce la pierderea integrală sau parțială a subvențiilor.

Pentru nerealizarea acțiunilor sanitare veterinare, îndeosebi vaccinarea împotriva rabiei la câini și pisici, vaccinarea păsărilor împotriva pseudopestei aviare etc. au fost întocmite procese verbale de sancționare contravențională la mai mulți proprietari, dar și unii medici veterinari sunt propuși pentru a fi anchetați.

La nivelul unităților de comercializare a produselor alimentare, unități de catering, pensiuni, restaurante, magazine sătești etc. deficiențele majore au fost : lipsa spațiilor adecvate pentru depozitarea, prepararea sau comercializarea produselor alimentare, lipsa de igienă, lipsa trasabilității produselor. Au fost depistate mai multe magazine sătești unde produsele, mai ales cele din vitrinele frigorifice sau cele din congelatoare, ca înghețata, carne congelată, legume congelate etc. au fost amestecate la vrac deși ele trebuieau să fie stocate în spații separate sau cel puțin bine delimitate. Nu se monitorizează zilnic temperatura din frigidere. La o serie de restaurante și pensiuni în frigidere și congelatoare au fost găsite resturi de mâncare ori fragmente de carne neetichetate, fără trasabilitate, cu intenția clară de a fi reutilizate ulterior. Toate ecestea au fost confiscate și dirijate către unităţi de neutralizare a subproduselor de origine animală şi a produselor derivate care nu sunt destinate consumului uman pentru a fi distruse prin incinerare, iar unității i s-a aplicat amendă contravențională pe măsură.

În perioada imediat următoare se va insista pe verificările privind : mișcarea controlată a animalelorla nivelul gospodăriilor individuale și a fermelor de animale, a asociațiilor-, stânilor-, a taberelor de vară privind corespondența efectivelor existente fizic cu cele din baza națională de date; condițiile de păstrare și de comercializare a produselor sensibile la temperaturile exterioare (ouă, lapte și produse din acestea etc.); pensiuni și locuri de organizare a taberelor ori a evenimentelor de masă; magazine sătești; efectuarea acțiunilor sanitare veterinare de completare (îndeosebi vaccinări antirabice etc.).

De asemenea se va urmări supravegherea măsurilor de securitate epidemiologică privind introducerea pestei porcine africane, dermatitei nodulare și/sau boala limbii albastre la nivelul vămilor, a operatorilor economici care importă animale vii sau produse alimentare și nealimentare de origine animală, a exploatațiilor de porcine și a fondurilor de vânătoare.

Se vor continua controale tematice împreună cu organele de polițieși alte organe competente, conform protocolului încheiat, privind furtul de animale, bunăstarea animalelor și siguranța și trasabilitatea alimentelor.

Director executiv

Dr. SIKÓ-BARABÁSI Sándor

Publicitate
Publicitate
banner we radio