Ştiri

Bilanţul cutremurului care a lovit România: clădiri afectate, pagube materiale, atacuri de panică şi traumatisme minore

Vineri noaptea, în jurul orei 2.11, România a fost zguduită de un seism cu magnitudinea de 5,3 grade pe scara Richter. Seismul s-a resimţit în mai multe oraşe din ţară, dar şi peste hotare în Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina şi Serbia.

În Iaşi, câteva clădiri au avut de suferit. Mai multe faţade şi ornamente s-au prăbuşit în urma undelor de şoc, însă, din fericire, nimeni nu a fost rănit. La acea oră, străzile oraşului erau pustii.

Publicitate

Cel mai puternic afectat de acest cutremur a fost Palatul Braunstein, celebra clădire din Piaţa Unirii, din care s-au desprins numeroase bucăţi de tencuială. Totodată, în urma seismului, s-au înregistarat numeroase apeluri din partea ieşenilor la numărul unic de urgenţă 112. Astfel, din datele dispeceratului 112 reiese că au fost 12 atacuri de panică, dar şi traumatisme minore, informează bzi.ro. O bătrână s-a rănit în casă, iar un bărbat a sărit pe geam de la parter. În urma căzăturii, acesta şi-a fracturat piciorul.

Cutremurul care s-a produs în noaptea de 24 septembrie a fost „destul de semnificativ ca magnitudine” și a avut un mecanism destul de ciudat, cu efecte către nord-estul și estul României, ceea ce indică o rupere a faliei către această direcție. De aceea s-a resimțit destul de puternic la sol în Bârlad, Iași, Vaslui, a declarat pentru Digi24, sâmbătă dimineață, directorul general al Institutului pentru Fizica Pământului, Constantin Ionescu.

”Nu au fost apeluri pentru a interveni în situații de urgență. Dar au fost câteva apeluri, cetățenii cerând sfaturi de prevenție. Ne întrebau dacă să iasă afară din locuință sau nu. Mai trebuie adăugat că în zona Centrului Istoric din Capitală a fost trimis un echipaj de pompieri pentru a verifica zona”.”Nu au fost apeluri pentru a interveni în situații de urgență. Dar au fost câteva apeluri, cetățenii cerând sfaturi de prevenție. Ne întrebau dacă să iasă afară din locuință sau nu. Mai trebuie adăugat că în zona Centrului Istoric din Capitală a fost trimis un echipaj de pompieri pentru a verifica zona”, a spus reprezentantul ISU București.

Potrivit INFP, cutremurele peste 5 pe scara Richter sunt considerate moderate. Cel din această noapte a fost resimţit mai puternic în partea de nord est a ţării, spre Iaşi şi republica Moldova..

“Cutremurele de magnitudine peste 5 sunt, noi le catalogăm ca cutremure moderate, ele se produc relativ frecvent la intervale de 1-5 ani. Cel de azi noapte se încadrează din puctul ăsta statistic într-o activitate normală în Vrancea. Deci Vrancea generează permanent astfel de cutremure”, a explicat Mircea Radulian, directorul ştiinţific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului.

“Trebuie să înţelegem că astfel de cutremure apar din când în când, numai că frecvenţa lor e cu atât mai mică cu cât magnitudinea este mai mare. Dacă ne referim la zona Vrancea cutremurul major trebuie să aibă magnitudine peste 7. Dacă este să comparăm cu cutremurul de 5,3 care s-a produs azi noapte, este vorba de vreo 900 de ori diferenţă de energie.”

Publicitate
Publicitate
banner we radio