Ştiri locale

Bilanţ judeţul Covasna: mai multe permise eliberate, mai multe mașini înmatriculate, mai multe maşini radiate

Activitatea Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) Covasna a marcat o creștere față de prima jumătate a anului 2021.

Potrivit datelor Prefecturii Covasna, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie a.c., au fost eliberate în total 5.236 de permise de conducere, cu 312 mai multe față de anul 2021.

Publicitate

În perioada menționată, s-au derulat 4.530 de probe teoretice (cu 1.046 mai puține față de perioada similară a anului trecut), și doar 1.853 dintre acestea au fost promovate (41%). În ceea ce privește examenul practic, rata de promovare a fost de 57%, astfel că din totalul celor 3.626 de candidați care au susținut proba traseului, au obținut permisul 2.055.

Într-o conferință de presă, prefectul Raduly Istvan a precizat că în prezent timpul de așteptare între cele două probe a ajuns din nou la circa 30 de zile, însă a pus creșterea pe seama faptului că este perioada concediilor.

În luna septembrie a anului trecut, la Sfântu Gheorghe termenul de aşteptare pentru susţinerea probei practice ajunsese la trei luni şi jumătate, iar la Târgu Secuiesc, de până la patru luni şi jumătate. La acea vreme, prefectul a explicat că Serviciul de Permise şi Înmatriculări a ajuns în impas, deoarece doar opt din cele 12 posturi aflate în schema instituţiei erau ocupate şi doar patru angajaţi aveu drept de examinare, astfel fiind testate, în medie, maximum 90 de persoane săptămânal.

În cadrul ședinței de marți, Raduly Istvan a declarat că instituția pe care o conduce intenționează să reducă și să mențină timpii de așteptare între cele două probe la circa o săptămână. În context, acesta a menționat că, cel mai probabil, până la finalul anului va fi aprobată suplimentarea numărului de posturi în cadrul DRPCIV cu încă 5, acest lucru urmând să se realizeze etapizat.

„Procedura este în derulare, așteptăm aprobarea domnului ministru. Dacă vom avea încă 5 agenți, vă dați seama că o să meargă totul ca pe bandă rulantă, înaintezi dosarul, a doua zi te duci și ai luat examenul, bineînțeles, dacă te-ai pregătit. E normal că doar 57% au obținut permisul de conducere, cred că nimeni nu-și dorește să se întâlnească pe drumurile publice cu persoane care nu știu ce înseamnă să acorde prioritate, de exemplu”, a spus prefectul.

Cât despre absolvenții școlilor de șoferi care se plângeau că în cazul în care pică examenul teoretic de câteva ori, nu mai au șanse să ajungă la proba practică, întrucât le expiră dosarele, prefectul spune că dacă aceștia s-ar pregăti, nu ar ajunge în astfel de situații. Raduly Istvan a dat exemplul unei candidate în vârstă de 74 de ani care a susținut, fără succes, proba teoretică de 16 ori.

„Anul trecut a venit o doamnă la mine (…) A primit un Tico de undeva, de la un nepot din Germania, și spunea că vrea să intervin să o ajut să treacă proba teoretică. I-am spus că pot să îi spun unde și cum să învețe ca să treacă examenul. Sunt persoane care dau de 3-4-5 ori”, a mai spus prefectul.

În ceea ce privește înmatriculările auto, numărul acestora a crescut cu 143 față de prima jumătate a anului 2021, ajungând la 3.449 de autovehicule în acest an. În creștere este și numărul autovehiculelor transcrise, de la 4.009 anul trecut, la 4.019 în acest an, iar numărul vehiculelor radiate din circulație a ajuns la 1.272, față de 1.178 anul trecut.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio