Ştiri locale

Bilanţ ITM Covasna: Peste 30 de accidente de muncă anul trecut, dintre care două mortale

Două persoane și-au pierdut viața în cursul anului trecut, în județul Covasna, după ce au fost implicate în accidente de muncă, o persoană s-a ales cu invaliditate de gradul II, iar alte 32 de accidente s-au soldat cu incapacitatea temporară de muncă a angajaților.

Comparativ, în 2019 s-au înregistrat 36 de accidente de muncă, dintre care unul soldat cu decesul angajatului, potrivit datelor Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Covasna.

Publicitate

Într-un răspuns la solicitarea We Radio, reprezentanții instituției au transmis că cele mai multe evenimente de muncă s-au petrecut în domeniile silvicultură și exploatări forestiere (un accident soldat cu decesul unui bărbat), tăierea și rindeluirea lemnului (un accident soldat cu decesul unui bărbat), fabricarea pieselor și a accesoriilor pentru autovehicule (un deces din cauze patologice), construcții de clădiri (accident soldat cu invaliditate grad 2), dar și în domeniile transport, agricultură, colectare de deșeuri nepericuloase și comerț.

„În anul 2020 au fost transmise la ITM Covasna un număr de 56 fișe de comunicare a evenimentelor de muncă. În urma cercetării evenimentelor, situația se prezintă astfel: două persoane cu accident de muncă mortal, un deces la locul de muncă din cauze patologice, un accident de muncă în cazul căruia a intervenit invaliditate de gradul 2, și 32 de persoane cu incapacitate temporară de muncă, diferența fiind accidente ușoare, accidente în afara muncii și accidente înregistrate în alte județe, angajatorii la care s-au produs evenimentele având sediu în alte județe (…) În anul 2019 au fost înregistrate 36 accidente de muncă, dintre care 35 soldate cu incapacitate temporară de muncă, iar unul soldat cu deces”, au transmis reprezentanții ITM Covasna.

Mai puține controale dar mai multe amenzi pentru neregulile constatate

În vederea prevenirii unor astfel de evenimente, respectiv pentru îmbunătățirea securității și sănătății în muncă, în special în domeniile unde statisticile arată o creștere a numărului de accidente, în cursul anului trecut au fost realizate 639 de controale (față de 854 în 2019); în urma cărora au fost constatate un număr de 1.032 nereguli (față de 1.164 în anul anterior).

Pentru acestea, inspectorii ITM Covasna au aplicat 33 de amenzi în valoare totală de 179.500 lei (față de 27 de sancțiuni în valoare totală de 121.000 lei în 2019).

„S-a urmărit conștientizarea angajatorilor privind îmbunătățirea de muncă, prin asigurarea unor condiții de lucru care să satisfacă nevoile fizice, morale și sociale ale lucrătorilor, urmărindu-se prin aceasta scăderea numărului accidentelor de muncă și îmbolnăvirilor profesionale, dar și prevenirea acestora”, au transmis reprezentanții ITM Covasna.

Potrivit acestora, principalele deficiențe constatate au fost: exploatarea necorespunzătoare a echipamentelor de muncă electrice, lipsa sau nepurtarea echipamentelor individuale de protecție sau a sistemelor de protecție colectivă în construcții, lipsa verificării supapei de siguranță a recipientelor sub presiune (compresoare) și neasigurarea ventilației la locurile de muncă.

Sancțiuni au atras și neasigurarea instruirii lucrătorilor desemnați să aplice măsurile de prim ajutor; neactualizarea planului de prevenire și protecție; lipsa buletinului de verificare a prizelor de pământ; neinformarea lucrătorilor privind riscurile pentru securitate și sănătate în  muncă; lipsa truselor sanitare, sau existența unor componente expirate; sau lipsa controlului medical periodic.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio