
Bilanț ITM Covasna: în 2022 a crescut numărul accidentelor de muncă. Două persoane și-au pierdut viața
Numărul accidentelor de muncă produse în județul Covasna a crescut anul trecut, ajungând la un total de 49, față de 35 înregistrate în 2021, potrivit unui bilanț al Inspectoratului Teritorial de Muncă (Covasna). Printre acestea s-au numărat și două accidente mortale, fiind vorba despre un tânăr în vârstă de 27 de ani, angajat în domeniul construcțiilor de clădiri rezidențiale și nerezidențiale, care a fost accidentat mortal, și despre un bărbat în vârstă de 41 de ani, angajat în domeniul silviculturii şi exploatărilor forestiere. Un alt bărbat, în vârstă de 54 de ani, angajat în același domeniu, s-a ales cu invaliditate de gradul III.
În total, 46 de angajați au fost în incapacitate temporară de muncă după ce au suferit diferite accidentări în cursul anului trecut (față de 33 în 2021), cele mai multe accidente de muncă fiind petrecute în domeniile: silvicultură şi exploatări forestiere, construcții, fabricarea pieselor pentru autovehicule, transporturi rutiere de mărfuri, comerț, industria alimentară, textile, construcții metalice și a produse din metal, fabricarea articolelor din plastic, prelucrarea lemnului și fabricarea produselor din lemn si plută.
Mai puține controale și nereguli, dar amenzi mai mari
Pentru prevenirea unor astfel de situații, inspectorii ITM Covasna au derulat anul trecut 534 de controale, în scădere față de anul precedent când au fost derulate 577 de verificări la angajatorii din județ. Și numărul neregulilor constatate a fost mai mic, respectiv 680 de neconformități, față de 878 cu un an în urmă. În schimb, numărul sancțiunilor aplicate a crescut, de la 29 în anul 2021, la 46 anul trecut, arată datele instituției, fiind aplicate amenzi care totalizează 220.500 lei (față de 136.000 cu un an în urmă).
Inspectorii ITM Covasna au aplicat și 634 de avertismente, cifra fiind, de asemenea, în scădere (849 în 2021).
„Acţiunile de control au avut la bază respectarea graficelor lunare şi a tematicilor de control specifice fiecărui sector de activitate (…) și au urmărit îmbunătăţirea stării de securitate şi sănătate în muncă, în special în acele ramuri ale economiei naţionale pentru care indicatorii statistici arată o creştere a numărului de accidente, prin conştientizarea angajatorilor şi lucrătorilor asupra rolului securităţii şi sănătății în muncă, şi a necesității respectării legislaţiei în domeniu. S-a urmărit, de asemenea, conştientizarea angajatorilor privind îmbunătățirea condițiilor de muncă, prin asigurarea unor condiții care să satisfacă nevoile fizice, morale şi sociale ale lucrătorilor, urmărindu-se prin aceasta scăderea numărului accidentelor de muncă şi îmbolnăvirilor profesionale, dar și prevenirea acestora”, au transmis reprezentanții ITM Covasna.
Printre neregulile constatate se numără: exploatarea necorespunzătoare a echipamentelor electrice, neasigurarea echipamentelor de protecţie şi nepurtarea echipamentului individual de protecție de către toţi lucrătorii, lipsa verificării supapei de siguranță a recipientelor sub presiune (compresoare), neasigurarea ventilației corespunzătoare la locurile de muncă; neasigurarea instruirii lucrători desemnați să aplice măsurile de prim ajutor; neactualizarea planului de prevenire şi protecţie; neinformarea lucrătorilor privind riscurile pentru securitate şi sănătate în muncă; lipsa truselor sanitare, sau existența unor truse având componente cu expirate.
(Ioana Ardeleanu)