Ştiri locale

Bilanţ ITM Covasna: Cinci accidente de muncă mortale de la începutul anului

Numărul accidentelor de muncă este în creștere în județul Covasna comparativ cu anul trecut, până la finalul lunii iunie fiind înregistrate 42 de evenimente, dintre care 5 soldate cu decesul angajaților, potrivit datelor Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Covasna. În perioada similară a anului trecut au fost înregistrate 37 de accidente de muncă, dintre care două mortale.

Într-un răspuns la solicitarea We Radio, reprezentanții instituției au transmis că cele mai multe evenimente de muncă s-au petrecut în domeniile silvicultură, transporturi rutiere, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, sănătate, panificație, comerț, fabricarea pieselor și accesoriilor auto şi colectarea deșeurilor nepericuloase.

Publicitate

„În perioada ianuarie – iunie 2022 au fost înregistrate la ITM Covasna un număr de 42 de comunicări de evenimente şi au fost avizate un număr de 25 de dosare de cercetare întocmite de angajator, accidente care au produs incapacitate temporară de muncă, respectiv accidente uşoare sau în afara muncii. ITM Covasna a cercetat 5 evenimente soldate cu decesul lucrătorilor, alte 3 evenimente fiind în curs de cercetare”, au transmis reprezentanții ITM Covasna.

Potrivit sursei citate, în primul semestru al acestui an au fost avizate de către Inspecția Muncii 7 dosare de cercetare. Dintre acestea, unul în urma unui accident de muncă produs în județul Harghita, în domeniul silviculturii, și soldat cu decesul unui muncitor de 52 de ani angajat în  județul Covasna. Totodată, au fost cercetate alte patru accidente soldate cu decesul lucrătorilor, din cauze patologice, în domeniile transport, sănătate, panificație și industria textilă, dar și un accident înregistrat în afara muncii, în domeniul silviculturii.

Conform ITM Covasna, tot în prima jumătate a acestui an, a fost înregistrat un accident colectiv de muncă în domeniul telecomunicaţiilor – reţele prin cablu, soldat cu 4 victime, dintre care două cu incapacitate temporară de muncă şi două accidentate uşor.

Amenzi de aproape 130.000 lei în prima jumătate a anului   

În vederea prevenirii unor astfel de evenimente și pentru îmbunătățirea securității și sănătății în muncă, în special în domeniile unde statisticile arată o creștere a numărului de accidente, de la începutul anului au fost controlați 286 de angajatori din județul Covasna, fiind aplicate 386 de sancțiuni (majoritatea avertismente), din care 28 de amenzi contravenționale în valoare de 129.500 lei.

Cea mai mare amendă, în cuantum de 16.000 lei, i-a fost aplicată unui angajator  din domeniul exploatărilor forestiere, pentru faptul că nu a comunicat în termenul prevăzut de lege un eveniment în care a fost implicat un lucrător, iar angajații săi nu purtau echipamente individuale de protecție.

Comparativ, în perioada similară a anului trecut au fost aplicate 18 amenzi contravenționale în valoare totală de 92.500 lei.

Controalele au vizat supravegherea pieței produselor industriale din domeniul de competență al Inspecției Muncii; prevenirea îmbolnăvirilor profesionale determinate de stresul la muncă; verificarea modului în care sunt respectate cerințele minime pentru îmbunătățirea securității și protecței lucrătorilor care pot fi expuşi riscului de afecțiuni musculo-scheletice dar și a celor care lucrează în domeniile: comerț cu ridicata, exploatare forestieră şi silvicultură, prelucrarea lemnului, construcții, transporturi sau activități extractive.

De asemenea, inspectorii ITM Covasna au verificat, printre altele, și modul în care sunt respectate cerințele în ceea ce privește protecția lucrătorilor expuşi riscului de explozie şi incendiu în silozurile de cereale, fabricile de băuturi alcoolice, rafinării, industria minieră și în spitale; a celor care îşi desfățoară activitatea în stațiile de carburanţi sau a angajaților care lucrează la fabricarea produselor de brutărie, făinoase, patiserie și zaharoase.

Totodată, a fost verificat și modul în care sunt respectate cerințele minime pentru îmbunătățirea securității și protecței lucrătorilor în perioadele cu temperaturi extreme.

Principalele nereguli constatate au fost lipsa supravegherii medicale, lipsa instrucţiunilor proprii pentru utilizarea echipamentelor de muncă, lipsa semnalizărilor de securitate și sănătate în muncă, inclusiv pentru locurile de muncă unde pot apărea atmosfere explozive, lipsa sau nepurtarea echipamentelor individuale de protecţie.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio