Ştiri locale

Bilanţ ISU Covasna: Timpul de reacţie al echipajelor a fost îmbunătăţit

Timpul de reacţie al echipajelor Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Covasna s-a îmbunătăţit, SMURD ajungând la intervenţiile din mediul urban, în medie, la patru minute iar pompierii, la circa şapte minute, relevă bilanţul pe 2018, prezentat joi de conducerea instituţiei.

Potrivit acestuia, anul trecut au fost înregistrate 3.375 de situaţii de urgenţă, în medie, nouă evenimente pe zi, dintre care 174 au fost la incendii, 74 la accidente rutiere cu descarcerare şi 2.902 intervenţii SMURD.

Publicitate

Durata medie a deplasărilor la intervenţii a fost în cazul SMURD de patru minute în mediul urban şi de 12 minute în cel rural iar în cazul pompierilor, de 7,3 minute în mediul urban şi de 22,1 minute în mediul rural, eficientizarea timpului de reacţie datorându-se atât dotării cu maşini de intervenţie rapidă, cât şi îmbunătăţirii pregătirii angajaţilor şi creşterii calităţii infrastructurii rutiere.

Timpul de reacţie a fost mai mare în zona Baraoltului, unde nu există structuri proprii de intervenţie ale ISU, în acest caz echipajele din Sfântu Gheorghe având nevoie de circa 50 de minute pentru a ajunge la destinaţie.

„Pentru acoperirea zonei de nord-vest a judeţului cu un punct de lucru la Baraolt, oraş aflat la aproximativ 50 de km de subunitatea cea mai apropiată, ar fi necesară suplimentarea statului de funcţii, drept pentru care am şi înaintat o solicitare în acest sens eşalonului superior. Din punct de vedere logistic, autorităţile locale, Primăria şi Consiliul Judeţean, au demarat lucrările de construire a unei clădiri cu funcţiunile necesare şi a garajelor pentru autospeciale. Sperăm ca în toamna acestui an să putem deschide un astfel de punct de lucru, care ar reduce semnificativ timpul de răspuns, de la 50 minute, cât este astăzi, la 5-15 minute în zona respectivă”, a declarat comandantul ISU Covasna, locotenent colonel Adrian Simtea.

În ce priveşte resursele umane, acesta a afirmat că deşi schema de încadrare este 88%, personalul este insuficient, deoarece aceasta a fost „subdimensionată” în anii anteriori.

În context, el a menţionat că instituţia nu poate asigura echipe de intervenţie pe unele specialităţi, cum ar fi intervenţiile în mediul acvatic sau pentru asanarea teritorului de muniţie.

„Deşi tehnica de stingere este asigurată în proporţie de 77% faţă de norma de înzestrare, din care 21% are durata de serviciu îndeplinită, trecută la casare, pot spune că anul trecut a fost caracterizat drept cel mai bun din punct de vedere al înzestrării cu tehnică, lucru datorat în principal proiectelor derulate pe fonduri europene de către eşalonul superior, în parteneriat cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă. Astfel, au intrat în dotarea unităţii două autoscări mecanice, un autocamion, un microbuz, un container suport logistic al intervenţiei tip II – multirisc, un container tip generator pentru iluminat, două ambulanţe, precum şi alte tipuri de materiale şi accesorii, inclusiv câteva echipamente de protecţie şi căşti”, a mai spus şeful ISU Covasna.

La prezentarea bilanţului au fost prezenţi, printre alţi invitaţi, lt.col Claudiu Zamfir, din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, prefectul judeţului Covasna, Sebastian Cucu, şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Covasna Henning Laszlo. Acesta din urmă a precizat că instituţia pe care o reprezintă va aloca în 2019 suma de 200.000 de lei pentru construirea punctului de lucru de la Baraolt iar în următorii doi ani va aloca fonduri pentru reabilitarea clădirilor subunităţilor ISU din Covasna şi Întorsura Buzăului.

(Agerpres)

Publicitate
Publicitate
banner we radio