Ştiri locale

Bilanţ ISU Covasna: Tehnica veche a fost „întinerită” în 2018

Două autoscări mecanice, un autocamion, un microbuz, un container pentru suport logistic multirisc, un container generator pentru iluminat, două ambulanţe, precum și alte materiale, accesorii și echipamente de protecție, toate au intrat în dotarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Covasna, în cursul anului 2018.

Pe lângă acestea, în perioada următoare, ISU Covasna urmează să se îmbogățească cu o autospecială de intervenție pentru stingerea incendiilor din păduri, un punct de comandă mobil și mai multe ambulanțe, iar construirea a două garaje pentru adăpostirea autovehiculelor de intervenție la Târgu Secuiesc și reabilitarea clădirii unității sunt încă pe lista priorităților inspectoratului.

Publicitate

Comandantul ISU Covasna, locotenent colonel Adrian Simtea, spune că anul 2018 a fost „cel mai bun din punct de vedere al înzestrării cu tehnică” al inspectoratului, lucru datorat, în principal, derulării proiectelor pentru atragerea de fonduri europene.

„Deși tehnica de stingere este asigurată în proporţie de 77%, din care 21% are durata de serviciu îndeplinită (este trecută la casare), pot spune că anul trecut a fost caracterizat drept cel mai bun din punct de vedere al înzestrării cu tehnică. Astfel, am primit mai multe materiale și echipamente de protecție care ne lipseau, majoritatea pe care le aveam erau din 2006-2007. Ne-am bazat în acest timp pe o tehnică de intervenție cu o medie de vârstă de 16 ani. La Târgu Secuiesc sunt în derulare două proiecte, unul cu finanțare de la Banca Mondială, pentru reabilitarea clădirii, și unul cu finanțare de la bugetul de stat pentru construirea a două garaje pentru adăpostirea tehnicii de intervenție. Totodată, vom continua lucrările de reabilitare pentru sediul de la Întorsura Buzăului. Ce mă nemulțumește este faptul că nu avem niciun poligon de pregătire în adevăratul sens al cuvântului, o parte deosebit de importantă din pregătirea pompierului, care ne lipsește. Căutăm soluții, dar în limitele spațiilor pe care le avem este, practic, imposibil”, a declarat comandantul ISU Covasna, locotenent colonel Adrian Simtea.

El a mai menționat că din dotarea ISU Covasna lipsesc ambulanțele de terapie intensivă mobilă cu medic și că, la nivel județean, inspectoratul caută soluții și pentru ca astfel de echipaje să existe în viitorul apropiat.

„Nu avem operațională nicio ambulanță de tip C, terapie mobilă intensivă cu medic. Am discutat cu responsabilii la nivel județean și căutăm soluții pentru ca în orice moment să existe o ambulanță, fie ea aparținând SAJ sau SMURD, pe care să își desfășoare activitatea un medic care să participe la fața locului pentru acordarea primului ajutor medical în caz de necesitate”, a mai declarat locotenent colonel Adrian Simtea.

La prezentarea bilanţului ISU Covasna a fost prezent și vicepreşedintele Consiliului Judeţean Covasna Henning Laszlo, care a precizat că instituţia pe care o reprezintă va aloca în acest an 200.000 de lei pentru construirea unui punct de lucru de la Baraolt, iar în următorii doi ani va aloca fonduri pentru reabilitarea clădirilor subunităţilor ISU din Covasna şi Întorsura Buzăului

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio