Ştiri locale

Bilanţ ISU Covasna: Peste 50 de incendii în gospodăriile covăsnene în prima jumătate a acestui an. O femeie din Măgheruș a decedat; pagube totale de aproape 1,6 milioane de lei

În prima jumătate a acestui an, pompierii covăsneni au intervenit pentru stingerea a 84 de incendii izbucnite în gospodăriile din județ, la mijloace de transport, sau incendii de vegetație, cu aproape jumătate mai puține față de perioada similară a anului trecut, când s-a intervenit în 174 de cazuri, arată un bilanț al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Covasna, întocmit la solicitarea We Radio.

Astfel, dacă în 2022 salvatorii covăsneni au fost solicitați să intervină pentru stingerea a 56 de incendii izbucnite în gospodării, 8 la autovehicule și 110 incendii de vegetație, în primele 6 luni ale acestui an s-a intervenit pentru lichidarea a 52 de incendii produse în gospodării, 4 incendii la autovehicule și 28 de incendii de vegetație.

În scădere considerabilă este și valoarea estimată a pagubelor produse în urma acestor incendii, de la circa 4.372.050 lei în prima jumătate a anului trecut, la circa 1.587.750 lei în acest an.

Din păcate, au existat și cazuri în care incendiile s-au soldat cu pierderi de vieți. Potrivit ISU Covasna, o femeie în vârstă de 92 ani din Măgheruș a decedat în urma unui incendiu care i-a cuprins locuința, iar într-un alt caz, victimă a incendiului a fost un cal.

Cele mai frecvente cauze de producere a incendiilor din gospodăriile covăsnene au fost coșurile / burlanele de fum amplasate sau neprotejate termic faţă de materiale combustibile, iar în cazul incendiilor de vegetație, focul deschis în spații deschise (vegetaţii uscate, deşeuri, mirişte, foc de tabără, etc).

Opt incendii provocate de țigările lăsate aprinse; alte patru au izbucnit din cauza mâncării uitate pe foc

Neatenția este o altă cauză care duce la tragedii. Potrivit ISU Covasna, opt dintre incendiile izbucnite în acest an în locuințele din județ au avut drept cauză fumatul în locuri nepermise sau neprotejate  corespunzător, valoarea estimată a pagubelor fiind de 92.000 lei.

„În luna ianuarie 2023 s-a produs un incendiu în municipiul Sfântu Gheorghe, la apartamentul unui bloc de locuit. Incendiul se manifesta în dormitorul apartamentului, pe o suprafață de cca. 15 mp, cu posibilitate de propagare la întregul apartament și la două apartamente învecinate. Totodată, casa scării și mai multe apartamente au fost inundate cu fum. Au fost evacuate 16 persoane de către personalul propriu și 20 de persoane s-au autoevacuat. Au fost evaluate medical 3 persoane de către personalul echipajului SMURD și echipajul SAJ, iar persoana care locuia în apartamentul incendiat a fost transportată la spital. Au ars bunurile aflate în dormitorul incendiat, s-a deteriorat instalația electrică, tencuiala și zugrăveala întregului apartament. În urma degajării fumului, s-a deteriorat zugrăveala de pe casa scării”, a transmis purtătorul de cuvânt al ISU Covasna, Sg. Maj. Alexandru Marian Rechițean.

Alte 4 incendii au fost provocate de lăsarea nesupravegheată a aparatelor de gătit, sau supraîncălzirea acestora, pagubele fiind estimate la circa 2.500 lei.

„În luna martie 2023 s-a produs un incendiu în municipiul Sfântu Gheorghe, la un apartament situat la parterul unui bloc de locuit. La sosirea echipajelor la locul evenimentului, apartamentul era inundat cu fum din cauza unei oale lăsată pe aparatul de gătit în funcțiune. Forțele de intervenție au evacuat fumul din apartament, casa scării, precum și de la apartamentele situate la etajele superioare. În interiorul imobilului se afla proprietara în vârstă de 70 de ani, conștientă. Proprietara imobilului a fost asistată de către echipajul SMURD”, a mai transmis purtătorul de cuvânt al ISU Covasna.

În România, anual sute de persoane își pierd viața și mii de locuințe sunt mistuite de flăcări din cauza improvizațiilor făcute la instalațiile electrice sau de gaz, respectiv din cauza coşurilor de fum necurăţate corespunzător.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio