Ştiri locale

Bilanţ ISU Covasna pe anul 2020: a crescut numărul intervenţiilor fiind înregistrate în medie 16 evenimente pe zi

Numărul situaţiilor de urgenţă la care echipajele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Covasna au fost solicitate să intervină în 2020 a crescut comparativ cu anul precedent, potrivit unui bilanţ întocmit de instituţie.

Astfel, dacă în 2019 pompierii covăsneni au intervenit la un număr de 4.502 evenimente, în medie 12 pe zi, în anul care tocmai s-a încheiat au fost înregistrate în total 5.862 de evenimente, în medie 16 pe zi, concretizate în misiuni de salvare a vieții și bunurilor, activităţi de protecţie a comunităţii, exerciţii, şi alte situaţii.

Publicitate

A crescut şi numărul intervenţiilor pentru stingerea incendiilor, de la 159 anul trecut, la 268 în 2020, iar echipajele SMURD au avut de gestionat în medie 9 cazuri pe zi.

În plus, începând cu luna martie odată cu apariţia pandemiei, echipajele ISU Covasna au avut de gestionat şi cazurile suspecte şi confirmate pozitiv Covid-19 pe care le-au transportat spre şi de la unităţile medicale din judeţ.

„Echipajele SMURD au gestionat 3.584 de evenimente, reprezentând o medie de circa 9 cazuri pe zi. În urma acestor intevenţii au fost asistate un număr de 3.091 persoane, din care 2.836 adulţi şi 255 copii. Având în vedere apariția pandemiei cu virusul SARS-Cov-2, începând cu luna martie a anului 2020, în vederea asigurării unei coordonări eficiente, la nivel judeţean a fost activat în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei Covasna. În perioada analizată, echipajele de pompieri au gestionat 570 de evenimente pentru transportul persoanelor suspecte/confirmate COVID-19”, se arată în bilanţul instituţiei.

În cursul anului trecut, cu sprijinul Consiliului Județean, a fost pus în funcțiune Dispeceratul integrat al ISU Covasna, iar activitatea noului punct de lucru al pompierilor din Baraolt a fost începută la mijlocul anului.

Într-o postare pe Facebook, preşedintele CJ Covasna, Tamás Sándor, a transmis că astfel timpul de intervenție în Depresiunea Baraolt a scăzut considerabil.

Evaluarea activităţii pentru anul 2020 a avut loc joi, în cadrul unei videoconfeinţe la care au participat prefectul judeţului Covasna, Todor Iulian-Constantin, preşedintele Consiliului Judeţean, Tamás Sándor, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, dar şi reprezentanţi ai altor instituţii.

La finalul evenimentului, comanda inspectoratului l-a premiat pe plutonierul adjutant Kanyadi Sandor, subofiţer în cadrul Detaşamentului de pompieri Sfântu Gheorghe, pentru „disponibilitatea, curajul, profesionalismul şi altruismul arătate în nenumărate misiuni”, acesta fiind implicat în ultimii ani în organizarea mai multor campanii umanitare şi de donare de sânge.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio