Ştiri locale

Bilanț ISU Covasna: numărul incendiilor, în scădere anul trecut

Numărul incendiilor produse în gospodăriile din județul Covasna a scăzut în 2021 comparativ cu anul anterior, și la fel și cel al incendiilor de vegetație, arată un bilanț al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Covasna.

Dacă în 2020 salvatorii covăsneni au fost solicitați să intervină pentru stingerea a 268 de incendii, dintre care 114 izbucnite în gospodăriile populației, 88 de incendii de vegetație și alte 9 la autovehicule, anul trecut s-a intervenit pentru lichidarea a 193 de incendii, dintre care 94 în gospodării, 15 la mijloace de transport și alte 21 de vegetație.

Publicitate

În scădere a fost și numărul incendiilor soldate cu pierderi de vieți omenești. Dacă în 2020 șapte covăsneni au pierit în flăcările care le-au cuprins locuințele, anul trecut a fost înregistrat un singur caz, în luna februarie, când un bărbat în vârstă de 74 de ani din Sfântu Gheorghe a fost găsit printre resturile casei sale mistuite de flăcări.

„Pagubele produse de incendii în anul 2021 au fost estimate la valoarea de aproximativ 3.000.000 lei, iar în anul 2020 au fost estimate la valoarea de 5.000.000 lei. Cele mai frecvente cauze de producere ale incendiilor în gospodăriile populației le reprezintă coșul, burlanul de fum defect sau necurățat și instalațiile electrice defecte, iar în cazul incendiilor de vegetație, focul deschis”, ne-a transmis purtătorul de cuvânt al ISU Covasna, Plt. Timaru Mirela-Roxana.

20 de incendii provocate de țigările lăsate aprinse; alte 4 au izbucnit din cauza mâncării uitate pe foc

Neatenția este o altă cauză care duce la tragedii. Potrivit ISU Covasna, 20 dintre incendiile izbucnite anul trecut în locuințele din județ au avut drept cauză fumatul, valoarea estimată a pagubelor fiind de 50.000 de lei. Din fericire, nu au fost înregistrate victime. Alte 4 incendii au fost provocate de lăsarea nesupravegheată a aparatelor de gătit.

„În cursul anului 2021, 4 incendii izbucnite au avut drept cauză probabilă lăsarea nesupravegheată a aparatelor de gătit. Dintre acestea, amintim un incendiu produs în luna martie în localitatea Dobârlău, unde a ars o casă în totalitate, pe o suprafață de 30 mp, cu posibilitate de propagare la o altă casă alăturată din aceeași curte. Valoarea estimativă a pagubelor o reprezintă suma de 25.000 lei, nu au fost victime omenești”, a mai transmis purtătorul de cuvânt al ISU Covasna, într-un răspuns la solicitarea We Radio.

13 persoane găsite decedate în locuințe

Tot anul trecut, pompierii covăsneni au fost solicitați să intervină în 22 de situații pentru deblocarea unor uși în vederea facilitării accesului echipajelor de prim-ajutor în locuințe, de peste 4 ori mai multe cazuri față de anul anterior când s-a intervenit la doar 5 astfel de situații. Din păcate, în urma intervențiilor, 13 persoane au fost găsite decedate în interiorul locuințelor.

(Ioana Ardeleanu)  

Publicitate
banner we radio