Ştiri locale

Bilanț IPJ Covasna: Numărul cazurilor de violență domestică, în creștere cu 17%  

Numărul cazurilor de violență domestică sancționate penal a crescut cu 17% anul trecut,  comparativ cu anul 2023, relevă statistica Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Covasna. Reprezentanții instituției pun creșterea pe seama faptului că victimele acestui fenomen nu se mai tem să ceară ajutorul autorităților.

„Numărul faptelor penale care intră în sfera faptelor de violență domestică a crescut cu 17% față de anul precedent. Considerăm că înregistrarea unor cifre mai mari față de anii anteriori denotă și faptul că victimele acestui fenomen capătă încredere să spună STOP în fața acestui gen de fapte, sesizând autoritățile. Se constată o creștere cu 14% și în ceea ce privește intervenția polițiștilor la cazurile de violență domestică, urmare a sesizărilor formulate prin 112, dar și în cazul sesizărilor formulate direct – cu 14% mai multe”, se arată în bilanțul IPJ Covasna pe anul 2024.

Aceeași sursă precizează că, în cursul anului trecut, pentru protejarea victimelor violenței domestice polițiștii covăsneni au emis 113 ordine de protecție provizorii și au fost înregistrate 126 de ordine de protecție emise de instanțele de judecată.

Amintim că de la începutul anului trecut, la nivel național funcționează Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică, astfel că agresorii față de care se emit ordine de protecție provizorii sunt obligați să poarte brățări electronice de monitorizare.  

Victimele violenței domestice au la îndemână și aplicația Bright Sky Ro

Victimele violenței domestice pot cere ajutor imediat și prin aplicația gratuită Bright Sky RO, lansată în urmă cu aproape 5 ani de Fundația Vodafone România, în parteneriat cu Poliția Română, Asociația Necuvinte și Asociația Code for Romania.

Aplicaţia, disponibilă în App Store și Google Play în limbile română, engleză și maghiară, are o secţiune în care sunt explicate formele de abuz şi permite, printre altele, efectuarea de apeluri rapide către serviciile de asistenţă. Funcţia „Jurnalul meu” facilitează trimiterea securizată de fotografii, videoclipuri sau fişiere audio care pot fi ulterior utilizate drept dovezi, documentând abuzurile în faţa organelor de anchetă sau în instanţă. Cel mai important, agresorul nu află că victima a solicitat ajutor.

Nimeni altcineva în afară de victimă nu are acces la datele și informațiile pe care aceasta le stochează pe o adresă de e-mail securizată. Este important ca adresa să fie nouă, iar agresorul să nu aibă acces la ea. Totodată, victimele pot înregistra momentele de abuz direct cu aplicația, dacă vor să fie sigure că agresorul nu va găsi dovezile în telefon.  

(Ioana Ardeleanu)   

Publicitate
banner we radio