Ştiri locale

Bilanţ IPJ Covasna: Amenzi de peste 1 milion de lei anul trecut

Polițiștii covăsneni au aplicat în cursul anului trecut 4.891 de amenzi contravenționale în valoare totală de aproape 1.154.000 lei și au întocmit 6 dosare pentru zădărnicirea combaterii bolilor, majoritatea pentru nerespectarea măsurii izolării obligatorii dispuse de DSP Covasna.

Conform unui bilanț prezentat de conducerea instituției, în cursul anului trecut oamenii legii au derulat 2.214 de acțiuni pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale și a comportamentelor de risc epidemiologic, pe parcursul cărora au fost verificate 7.579 de obiective. Acțiunile s-au desfășurat cu sprijinul Jandarmeriei, Inspectoratului pentru Situații de Urgență și ITM Covasna.

Publicitate

„Zilele trecute am verificat sute de persoane şi niciuna nu a încălcat dispoziţia emisă de DSP”

Inspectorul-șef adjunct al instituției, Daniel Ivașcu, a amintit că la începutul pandemiei, în timpul stării de urgență, au existat și situații în care persoane care aveau obligația de a sta în  carantină instituționalizată sau în izolare au fost sancționate după ce au plecat din aceste locații. Acesta a dat exemplul unui bărbat de cetățenie cehă, care în luna aprilie a anului 2020 s-a ales cu două dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor în mai puțin de două săptămâni.

Cu toate acestea, astfel de situații au reprezentat excepții, majoritatea persoanelor verificate respectând măsura izolării sau carantinei.

„La debutul acestei pandemii era decretată stare de urgenţă şi exista o carantinare instituţionalizată. Din acele imobile dedicate carantinei sau izolării am avut o persoană care a fugit de minim de 3 ori, în staţiunea Covasna. Nu era cetăţean român, nu puteam să comunicăm nici măcar în engleză cu el (…) Atât de mult îşi dorea să plece încât sărea de la etajul 2. La momentul respectiv aveam un om pe care nu puteam să îl localizăm foarte simplu, asupra căruia plana o suspiciune de infectare cu SARS-CoV-2, și pe care trebuia să îl găsim foarte repede. Gestionarea situaţiei era de asemenea manieră încât trebuia să îl identificăm, să ne protejăm cu măşti şi mănuşi, dar nu puteam să îl transportăm noi decât în anumite situaţii. Odată cu trecerea la starea de alertă, aceste imobile de carantinare instituţionalizată nu au mai fost funcţionale. Din fericire, acestea au fost situaţii excepţionale. Zilele trecute am verificat sute, dacă nu chiar 1.000 de persoane şi niciuna nu încălcase dispoziţia emisă de DSP”, a declarat inspectorul-șef adjunct al IPJ Covasna.

Tot în 2020, în luna septembrie, un bărbat în vârstă de 59 de ani din Sfântu Gheorghe, diagnosticat cu Covid-19, care necesita dializă de 3 ori pe săptămână, a fugit din Spitalul Județean fiind nevoie de intervenția polițiștilor pentru a fi readus în unitatea medicală, întrucât bărbatul refuza internarea.

„A fost un an greu pentru noi. Din nefericire, un coleg a decedat de Covid-19”

Și polițiștii covăsneni au fost afectați de pandemie. Chiar dacă circa 70% dintre angajații IPJ Covasna s-au vaccinat împotriva Covid-19, o parte dintre aceștia s-au infectat, iar unul a decedat în cursul anului trecut în urma complicațiilor date de acest virus.

„Pandemia ne-a afectat, am avut colegi bolnavi, din nefericire am avut şi un coleg care a decedat de Covid-19. A fost un an greu pentru noi, pentru că (…) am avut şi această situaţie de gestionat. Nu am acţionat niciodată singuri, iar ce ne-am dorit împreună cu organele care ne-au ajutat a fost să nu avem acest risc epidemiologic stradal, în plus faţă de ce aveam de trăit. Din acest motiv, ne-am străduit să verificăm majoritatea persoanelor aflate în izolare şi carantinare cel puţin o dată pe zi, să ne asigurăm că îndeplinesc cerinţa esenţială, şi anume de a sta acasă. Ne-am străduit ca între aceste evenimente nefericite să reuşim să asigurăm strada, prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional, indiferent de situaţia în care am fost noi”, a declarat inspectorul-șef al IPJ Covasna, Liviu Pampu-Romanescu.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio