Bilanţ IPJ Covasna: A crescut numărul abaterilor comise de biciclişti în trafic. Numărul amenzilor s-a dublat
Numărul accidentelor rutiere grave produse în acest an pe șoselele din județul Covasna este în ușoară creștere comparativ cu anul trecut. Până la finalul lunii noiembrie, au fost înregistrate 42 de accidente grave, soldate cu decesul a 15 persoane și rănirea gravă a altor 32, relevă statistica Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Covasna.
Într-un interviu la We Radio (Video AICI), șefa Serviciului Rutier, comisarul-șef de poliție Ramona Cozma, a precizat că printre principalele cauze se numără, în continuare, viteza, însă cele mai multe accidente au fost produse în urma abaterilor comise de bicicliști.
„Anul acesta, în primele 11 luni, avem înregistrate 42 de accidente grave la nivelul județului, soldate cu decesul a 15 persoane și rănirea gravă a altor 32. Comparativ cu anul trecut, suntem într-o ușoară creștere. În schimb, comparativ cu anul 2019, care este an de referință, suntem într-o scădere foarte mare: -58 de accidente grade, -5 persoane decedate și -62 de persoane rănite grav. Statisticile arată că ne ducem pe drumul cel bun pentru creșterea gradului de disciplină rutieră în județul nostru. Din păcate, anul acesta viteza rămâne în continuare una dintre principalele cauze generatoare ale accidentelor rutiere din județ, dar statistic vorbind, abaterile comise de bicicliști au depășit viteza. Poliția Rutieră a luat măsuri destul de drastice împotriva bicicliștilor: avem o creștere de peste 100% a sancțiunilor date acestei categorii de participanți la trafic. Noi sperăm că odată cu venirea iernii lucrurile se vor mai îmbunătăți din acest punct de vedere, iar această categorie de participanți la trafic să înțeleagă că trebuie să respecte regulile de circulație”, a declarat comisarul-șef Ramona Cozma, care a mai precizat că în majoritatea cazurilor bicicliștii au fost depistați sub influența băuturilor alcoolice.
În județul Covasna nu există „puncte negre”, dar există „puncte fierbinți”
Potrivit acesteia, în prezent, în județul Covasna nu există „puncte negre”, respectiv segmente de drum unde se produc accidente cu o frecvență mai mare decât media națională sau regională. În schimb, există câteva „puncte fierbinți” care sunt monitorizate de polițiști.
„Avem așa-numitele hot spot-uri identificate la nivelul județului. Este vorba despre DN11 cu anumite puncte – de exemplu zona de la Chichiș și zona de la Târgu Secuiesc, și DN12 cu zona de Chilieni-Coșeni și ieșirea din municipiu spre Valea Crișului. Sunt mai mulți factori care ar putea contribui la creșterea gradului de siguranță rutieră pe aceste segmente de drum: de la administratorul drumului public, care ia măsuri pentru sistematizarea rutieră în zonă, la conducătorii auto, educația rutieră a participanților la trafic, fie ei șoferi, pietoni, bicicliști și chiar utilizatori de trotinete, și până la măsurile luate de noi, atât preventive cât și reactive”, a mai spus cms.-șef de poliție Ramona Cozma.
De la începutul acestui an, polițiștii covăsneni au aplicat peste 15.000 de sancțiuni contravenționale în urma abaterilor comise de participanții la trafic, și au fost constatate peste 270 de infracțiuni.
(Ioana Ardeleanu)