Ştiri locale

Bilanţ 2018: Creștere semnificativă a activității Spitalului Județean din Sfântu Gheorghe

Anul 2018 a fost un an încărcat pentru Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyan Kristof” din Sfântu Gheorghe.

Managerul instituției, András-Nagy Róbert a declarat în cadrul unei conferințe de presă că în anul 2018 au fost înregistrate „creșteri semnificative” față de anii precedenți, atât din punct de vedere al calitatății serviciilor medicale acordate, cât și al numărului de cazuri tratate.

Publicitate

„Estimăm o creștere de peste 10.000 de consultații efectuate în acest an în Policlinică, vom depăși cu mult cifra din 2017, adică 105-107.000 de cazuri rezolvate, față de 100.000 în 2017. Numărul cazurilor de spitalizare continuă este și el în creștere cu 1.000. De asemenea, serviciile de spitalizare de zi au crescut cu peste 2.000 de cazuri. În cazul serviciilor paraclinice, laborator de analize medicale, laborator de anatomie patologică, investigațiile de histopatologie, respectiv de radiologie și imagistică medicală, se observă, de asemenea, o creștere a numărului total de analize efectuate în cadrul spitalului. Cifra este de circa 420.000 de analize singulare. În laboratorul de Anatomie Patologică s-au făcut aproape 4.500 de investigații histopatologice, iar în cadrul laboratorului de Radiologie și Imagistică medicală s-au făcut 29.000 de investigații, din care aproape 6.000 au fost pe computerul tomograf”, a declarat András-Nagy Róbert.

Urgențele, mai suprasolicitate ca niciodată

Potrivit acestuia, cel puțin în cazul Unității de Primiri Urgențe (UPU) a spitalului, până în acest an nu a mai fost înregistrat un volum atât de mare de pacienți, punând această creștere însemnată și pe seama faptului că oamenii fie nu vor să fie văzuţi de medicii de familie, fie nu vor să aştepte la rând în ambulatoriul de specialitate, iar în aproximativ 40% dintre cazuri preferă să apeleze la aceste servicii care nu necesită programare prealabilă și sunt gratuite. Persoanele care se prezintă la Urgențe, însă, trebuie să știe că în rezolvarea cazurilor medicii se ghidează după un protocol naţional de triaj al pacienţilor, bazat pe coduri de culoare, în funcție de gravitate.

„Și aici avem o creștere, 37.000 de cazuri, față de 33.000 anul trecut. Din totalul pacienților care se prezintă la Urgențe, 76% sunt coduri verzi. Acest cod este între un caz de urgență efectiv și un caz care poate fi tratat și în regim de medicină primară. Sunt și persoane prealabil programate în ambulatoriu dar prezentate în UPU, deci persoane care au avut o programare într-un cabinet și s-au prezentat, înaintea programării, la Urgență. Acest număr a sărit cu peste 2.000 de cazuri față de anul trecut. Anul acesta numărul cazurilor prealabil programate este de 15.000. Trebuie menționat că valoarea medie a investigațiilor pentru un pacient la Urgențe este de 45 de lei, iar valoarea totală a analizelor medicale efectuate în UPU în acest an este de 700.000 de lei. Acestea sunt analizele medicale din sânge, iar imagistica medicală efectuată în UPU se ridică la 950.000 de lei. În anii trecuți niciodată nu s-a întâmplat ca această creștere să fie atât de semnificativă, adică peste 2.000 de cazuri. Se observă și din împărțirea cazurilor pe coduri de culori, în funcție de gravitate, 40% din cazuri se pot rezolva în regim ambulator, sau la medicii de familie”, a explicat András-Nagy Róbert.

Timpul mediu de așteptare la UPU este de circa 30-40 de minute

În opinia sa, pentru ca pacienții să nu mai „abuzeze” de UPU, ar fi necesară asigurarea permanenței serviciilor de medicina familiei, care să contribuie la trierea cazurilor grave, de cele care pot fi soluționate cu ajutorul medicinei primare.

„Resursele ar putea să fie folosite în comun, practic nu ar trebui să faci tot felul de investiții în aparatură pentru că ea există la Urgențe, iar astfel nu ar fi suprasolicitat personalul de la UPU pentru cazurile de medicina familiei. Sunt situații în care se abuzează de ambulanță pentru că serviciile sunt gratuite. Nu avem temei legal să îi punem să plătească, deși așa ar fi normal. În străinătate îți vine factura acasă pentru serviciile de <<taxi>> cu ambulanța. Este o problemă mult mai amplă, o văd mai mult în sistem, în sensul că nu sunt formați medicii de familie. În prezent sunt orașe, comune, care ar necesita încă 100 de medici de familie. Dacă ne raportăm la județul Covasna, numărul medicilor de familie care urmează să se pensioneze este dublu față de cel al medicilor care încă nu se apropie de pensie. Medicii de familie ar trebui să aibă mai multă competență de lucru, medicina de familie nu ar trebui să fie redusă la scriptologie, la bilete de trimitere sau rețete”, a mai explicat managerul spitalului.

Acesta a mai menționat că deși timpul mediu de așteptare la UPU este de doar circa 30-40 de minute, unii pacienți continuă să reclame faptul că au de așteptat ore bune până să fie băgați în seamă de un medic, deși afecțiunile cu care se prezintă nu sunt unele grave, care să necesite intervenția promptă a medicilor, ci mai degrabă cazuri minore, afecțiuni sau dureri locale ce pot fi tratate prin simpla administrare a calmantelor.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio