
Bienala de Arhitectură a revenit la Sfântu Gheorghe
Ajunsă la a 7-a ediție, Bienala de Arhitectură a revenit la Sfântu Gheorghe cu o serie de evenimente multidisciplinare dedicate atât specialiștilor, cât și publicului larg. Până pe 20 septembrie, vor fi organizate ateliere dedicate copiilor, vernisaje, expoziții-concurs de arhitectură, precum și premierea unor lucrări selectate de un juriu format din personalități de renume din domeniu.
Tema din acest an a Bienalei de Arhitectură este „Human ± Nature”, iar evenimentul adună laolaltă experți și artiști locali, parteneri și colaboratori.
„Bienala se desfășoară în 9 orașe și 6 județe din inima țării, în perioada mai-noiembrie. Weekendul de deschidere a avut loc în Brașov, în perioada 6-8 septembrie, iar după Sfântu Gheorghe, expozițiile vor fi itinerate la: Miercurea Ciuc, Gheorgheni, Odorheiul Secuiesc, Sibiu, Târgu Mureș, Reghin și Râmnicu Vâlcea”, transmit organizatorii.
Potrivit acestora, marți (17 septembrie) între orele 10.00-12.00 va avea loc atelierul „Premiul Copiilor”, la care copiii cu vârste de cel puțin 7 ani vor putea participa gratuit și vor putea vizualiza și juriza o parte dintre proiectele înscrise la concursurile de arhitectură ale Bienalei.
De ora 17:30, în Piața Libertății (în fața Consiliului Județean Covasna) va avea loc vernisajul expozițiilor concurs de arhitectură și premierea lucrărilor selectate.
„Proiectele au fost alese în urma depunerii la concursurile de arhitectură care s-au desfășurat în perioada februarie – mai în cadrul Bienalei Arhitectura.6. Proiectele la concursurile Nature Paths și Nature Spotting au putut fi depuse de către arhitecți seniori sau stagiari, membri ai Filialelor Teritoriale OAR Brașov-Covasna-Harghita, OAR Sibiu-Vâlcea și OAR Mureș, precum și colective interdisciplinare coordonate de arhitecți, membri ai celor trei filiale. De asemenea, au putut participa arhitecți cu drept de semnătură sau stagiari membri, și colective coordonate de arhitecți membri ai oricărei filiale teritoriale OAR, cu condiția ca lucrarea înscrisă în concurs să fie localizată în unul dintre cele șase județe: Brașov, Covasna, Harghita, Sibiu, Vâlcea și Mureș. La concursul Nature Break au putut fi depuse proiecte de către tineri cu vârsta între 16 și 20 ani, cu domiciliul în unul dintre județele: Brașov, Covasna, Harghita, Sibiu, Vâlcea și Mureș, sau înscriși la o unitate de învățământ din cele 6 județe. Tema a fost proiectarea unui spațiu de relaxare în curtea școlii. În deschidere va ține un cuvânt înainte arhitectul Răzvan Ion Dracea, președintele Ordinului Arhitecților filiala Brașov-Covasna-Harghita, urmat de către prof. Kovács Kázmér care va vorbi despre relația arhitectură-natură”, transmit organizatorii.
Tot marți, de la ora 18:30, la Cafeneaua „Kokojza”, Isabella Boutique Hotel (str. Oltului 5) va avea loc vernisajul expoziției de fotografie „Nature in Focus”, care conține 20 de fotografii realizate de amatori și profesioniști.
Expozițiile vor rămâne la Sfântu Gheorghe până pe 20 septembrie, după care vor pleca spre Miercurea Ciuc, Gheorgheni, Odorheiul Secuiesc, Sibiu, Târgu Mureș, Reghin și Râmnicu Vâlcea.
Programul complet al evenimentului este disponibil AICI.
Bienala Arhitectura.6 este un proiect cultural inițiat printr-un parteneriat între Ordinul Arhitecților din România Filiala Brașov-Covasna-Harghita, OAR Filiala Sibiu-Vâlcea și OAR Filiala Mureș, susținut de Ordinul Arhitecților din România din timbrul de arhitectură.
