Ştiri locale

Biblioteca TAM la 4 luni de la lansare

Biblioteca TAM, proiectul lansat de Teatrul „Andrei Mureșanu” (TAM) din Sfântu Gheorghe, pe 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naționale, a prins contur și se bucură de vizitatori aproape zilnic, însă cei mai mulți îi trec pragul înaintea spectacolelor.

La patru luni de la lansarea ineditului proiect, biblioteca mobilă amenajată într-un microbuz vechi, pe care în trecut actorii îl foloseau pentru deplasările în turnee, s-a îmbogățit cu atât de multe cărți încât nimeni nu le mai ține socoteala, iar donațiile continuă să apară.

„Sunt foarte multe, între timp am mai introdus încă două rafturi care sunt efectiv burdușite cu cărți. E bine că există, oamenii interesați vin și își iau cărțile pe care le vor, au libertate absolută. Atunci când sunt spectacole interesul este mai crescut, pentru că în timp ce aștepți îți vine să ieși un pic și să vezi ce se mai întâmplă pe acolo. Sunt și copii care vin și citesc pe loc, tineretul beneficiază mai mult de acest program”, ne-a precizat managerul TAM, Anna-Maria Popa.

Terasă pentru cei cărora le place lectura în aer liber

Deși este deja un proiect care se bucură de succes, inițiatorii și-au propus să vină în întâmpinarea celor cărora le place să citească în aer liber, punându-le la dispoziție o terasă care va funcționa  pe toată durata verii, și unde aceștia se vor putea bucura de lectură lângă o băutură răcoritoare. 

„Avem autorizație pentru terasă, împreună cu cei de la Cinema Arta. Practic, va fi exact în jurul bibliotecii, deci pe toată durata verii oamenii vor putea sta la terasă, să citească pe loc cărțile, vor putea consuma băuturi răcoritoare”, ne-a explicat directoarea TAM.

O parte dintre cărți au fost donate mai departe

La doar câteva zile după ce a umplut toate rafturile bibliotecii mobile, conducerea TAM a anunțat că vrea să vină în sprijinul altor persoane care doresc să creeze „mici biblioteci”, astfel că până de curând, sute de exemplare care fie se regăseau deja în Biblioteca TAM, fie nu erau potrivite pentru ceea ce și-au propus inițiatorii să realizeze, au fost donate mai departe. O parte dintre acestea au ajuns în județe precum Dolj, Călărași sau Buzău, acolo unde era nevoie de ele, însă foarte multe și-au găsit locul pe rafturile Liceului de Artă din Sfântu Gheorghe.

„Am tot donat destul de multe, saci întregi, pentru că ne-au mai venit niște donații și din partea Muzeului Pedagogilor din Brașov, dar și din partea unor persoane fizice, care ne-au trimis o cantitate destul de mare de cărți. Nefiind ediții noi, deci nu erau foarte potrivite pentru ceea ce ne doream noi cu acest program, ne-am gândit să le dăm mai departe, și acolo unde am avut informații că sunt localități „suferinde”. O cantitate foarte mare a ajuns în rafturile bibliotecii Liceului de Arte, pentru că am avut inclusiv albume de pictură, cărți de literatură română, cărți despre muzică, sau despre artă în general, așa că am vorbit cu doamna directoare a liceului și ne-au primit toate cărțile”, a mai spus Anna-Maria Popa.

Ideea unei biblioteci mobile a apărut ca urmare a numărului redus de cărți în limba română pe care pasionații de lectură din Sfântu Gheorghe să le poată citi.

Biblioteca TAM stă la dispoziția locuitorilor orașului non-stop, iar cei care doresc să împrumute cărți au la dispoziție un registru în interiorul căruia să noteze titlul cărții și data la care intenționează să o returneze.  

Potrivit conducerii TAM, printre volumele ce pot fi găsite aici se numără și colecția completă „Călătorii fascinante în jurul lumii”, care cuprinde 117 broșuri și DVD-uri.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio