Ştiri locale

Baraolt: Mașini distruse, străzi afectate, curți și beciuri inundate, după o ploaie torențială de o oră

O ploaie torențială care s-a abătut seara trecută asupra localității Baraolt a provocat mai multe probleme. În mai puțin de o oră și jumătate au căzut peste 60 de litri / mp, iar vijelia a smuls 10 copaci din rădăcini, dar și țiglele de pe câteva blocuri, inundând etajele superioare. Câteva străzi au fost afectate după ce apa pur și simplu a măturat pavajul, iar două mașini au fost grav avariate de copacii căzuți peste ele.

Pompierii au intervenit până la lăsarea întunericului, împreună cu autoritățile locale, pentru a degaja o parte dintre copacii căzuți.

Publicitate

„A fost o ploaie foarte mare, nu a ieșit pârâul din albie, dar cantitatea mare de precipitații căzută într-un timp foarte scurt ne-a făcut probleme. Într-o oră și ceva au căzut 62 l/mp, și ne-a cauzat ceva probleme. Au fost niște blocuri unde țiglele de pe acoperiș au fost smulse iar etajele superioare au fost inundate, au căzut vreo 10 copaci, doi dintre ei au căzut pe mașini și le-au distrus, iar alți copaci au căzut pe garduri, clădiri sau pe drum”, ne-a povestit primarul Benedek Huszár János.

Potrivit edilului, canalizarea, acolo unde ea există, nu a făcut față cantității mari de apă, iar străzile din partea de jos a localității au fost și mai afectate, având în vedere că nu există canalizare pluvială. Pagubele nu sunt semnificative, cu toate acestea, mai multe pivnițe și clădiri de instituții, cum ar fi Căminul Cultural, au fost afectate de infiltrații.

„După ora 19:00, chiar înainte să se întunece, a început ploaia torențială, iar cam la un sfert de oră a venit vijelia care a smuls copacii. Ploaia a fost atât de puternică încât în câteva minute canalizarea pluvială nu a mai putut să înghită apa. Sunt foarte multe străzi, mai ales cele de mai jos, unde cantitatea de apă a fost mai mare, acolo nu există canalizare pluvială și apa a intrat în pivnițe, în grădini. Din câteva pivnițe, noaptea trecută ISU a lucrat și a scos apa, dar pompa lor este concepută în așa fel încât sifonul preia apa doar dacă are un strat mai mare de 10 cm, deci ultimii 10 cm au rămas. Vieți omenești, din fericire, nu au fost afectate, în schimb două mașini au fost avariate, sunt distruse, iar proprietarii trebuie să vadă acum dacă asigurarea obligatorie acoperă acest tip de risc. În mare, clădirile publice nu au fost afectate mai mult, au fost infiltrații de apă în acele clădiri unde sunt acoperișuri plane, fără șarpantă. Locuitorii s-au speriat mai mult de cantitatea mare de apă și de furtuna respectivă”, a mai spus Benedek Huszár János.

Autoritățile locale lucrează în prezent la îndepărtarea copacilor căzuți și la curățarea străzilor, iar în zilele următoare va putea fi făcută și o evaluare a pagubelor.

„Am fost la fața locului, am văzut personal când au fost doborâți doi copaci, au fost prezenți și viceprimarul și șeful de serviciu al SVSU, iar imediat ce s-a oprit ploaia am venit cu mașina de pompieri care are scară și am curățat până la lăsarea întunericului căile de circulație afectate de copaci. Azi încă de la ora 07:00 se lucrează, vom îndepărta și nămolul de pe carosabil, vom spăla străzile. Au fost câteva străzi unde viitura a luat piatra, deci va trebui să le refacem”, a explicat edilul.

În ceea ce privește problema canalizării, primarul își pune speranțele în Programul Național „Anghel Saligny” de unde localitatea ar urma să primească 26 de milioane de lei.

„Luna trecută am câștigat un proiect care prevede extinderea rețelei de apă, canalizare menajeră și canalizare pluvială pe toate străzile orașului unde în prezent nu există. Dacă va fi dusă la bun sfârșit, nu cred să mai avem asemenea probleme. Suntem în faza de licitație și vrem să ne apucăm chiar în toamna aceasta”, a mai spus Benedek Huszár János.

Meteorologii au prelungit atenționările de vreme rea, iar județul Covasna se află până joi, la ora 10:00, sub Cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată și ploi abundente.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio