Ştiri locale

Băiat de 13 ani din Braşov, „cumpărat” de un bărbat din Zagon ca să muncească la o fermă de animale

Polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Covasna, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroului Teritorial Covasna, efectuează cercetări într-un dosar penal cu privire la comiterea infracțiunilor de trafic de minori și rele tratamente aplicate minorului.

Din cercetări a reieșit că, în luna octombrie a anului 2022, un bărbat de 35 de ani din județul Brașov, ar fi convenit ca fiul său minor, de 13 ani, să fie încredințat unui bărbat, de 32 de ani, din comuna Zagon, județul Covasna, în schimbul unei sume de bani.

Minorul ar fi fost exploatat prin obligarea la muncă, respectiv îngrijitor de animale la ferma bărbatului din Zagon până în luna iunie a anului 2023, când, ca urmare a măsurilor întreprinse de polițiști, acesta a fost primit într-un centru de minori prin plasament, în regim de urgență.

Ca urmare a lipsei de îngrijire și educație elementară,  minorul nu a acumulat cunoștințe de bază pentru un copil de vârsta lui, nefiind în măsură să scrie sau să citească și nici să recunoască noțiuni precum conceptul de bani.

În continuarea activităților desfășurate în dosar, la data de 1 iulie a.c., polițiști din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Covasna, împreună cu procurorul D.I.I.C.O.T – Biroul Teritorial Covasna, precum și cu polițiștii Serviciului Criminalistic și Postului de Poliție Zagon, au efectuat o percheziție domiciliară în comuna Zagon și au pus în executare două mandate de aducere.

Cei doi bărbați au fost conduși la sediul D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Covasna, unde au fost audiați, iar, la data de 1 iulie a.c., în urma probatoriului administrat, au fost reținuți pentru 24 de ore.

Ulterior, la data de 2 iulie a.c., Tribunalul Covasna a dispus arestarea preventivă, pentru 30 de zile, a bărbatului de 35 ani și măsura controlului judiciar față de celălalt bărbat.

Curtea de Apel Brașov a admis contestația formulată de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Covasna și a dispus arestarea preventivă a bărbatului.

Facem precizarea că urmărirea penală este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de Procedură Penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

(Biroul de Presă al IPJ Covasna)

Publicitate
banner we radio