Bacteria E.Coli, descoperită la un automat de lapte din judeţul Covasna
Conform programării naţionale bazate pe analiza de risc, DSVSA Covasna va recolta în perioada iulie-decembrie 2016 un număr de 4 probe produse lactate obținute din lapte pasteurizat din supermarketuri (smântână, brânză dulce, iaurt, cașcaval, parmezan) și 6 probe de lapte crud din automatele de lapte. În funcție de rezultate, conform analizei de risc, numărul probelor planificate poate fi modificat.
În luna iulie s-a recoltat prima probă de lapte crud dintr-un automat de lapte și a fost dirijată pentru analiză la laboratorul de specialitate din București. Rezultatele analizelor efectuate indică prezența de Escherichia Coli verotoxigenă. Automatul de lapte este proprietatea unei exploatații de bovine înregistrate și care alimentează zilnic acest automat cu lapte de producție proprie. Infecția provine ori de la un animal bolnav, ori se datorează nerespectării normelor de igienă din timpul mulsului, a transportului de lapte sau lipsa de dezinfecție regulată și eficientă a automatului de lapte. Ancheta este în curs de derulare.
Pentru a elimina orice risc pentru sănătatea consumatorilor, DSVSA Covasna a luat următoarele măsuri:
• Interzicerea imediată a comercializării laptelui crud, provenită de la exploatația de bovine în cauză, prin intermediul automatului de lapte până la demonstrarea prin noi analize a conformității laptelui crud.
• Până la noi analize care să demonstreze consumabilitatea laptelui crud, laptele obținut se trimite la o unitate de procesare lapte pentru a fi prelucrat termic (pasteurizat).
• Igienizarea și dezinfecția aparatelor de muls și a spațiului în care se colecteaza laptele, precum și a automatului de lapte.
• Verificarea susținută a stării de sănătate a animalelor.
• Controlul stării de sănătate a personalului lucrător.
• Verificarea conformității brânzeturilor obținute din acest lapte.
Având în vedere temperaturile ridicate din timpul zilei, DSVSA Covasna recomandă consumatorilor care cumpără lapte crud din automate, ca înainte de consum aceasta să fie fiert cel puțin 10 minute.
Controlul inopinat continuă!
Director executiv DSVSA Covasna,
Dr. Sikó Barabási Sándor