Ştiri

Azi e Blue Monday. De ce e a treia zi de luni din ianuarie “cea mai deprimantă zi a anului”

A treia zi de luni din ianuarie, “Blue Monday”, este considerată a fi cea mai deprimantă zi a anului. În 2023, “Lunea Tristă” este pe 16 ianuarie. Originile Blue Monday datează de la mijlocul anilor 2000, însă, până în prezent, ele rămân controversate și misterioase. Acest concept de Blue Monday a apărut pentru prima dată în anul 2005, publicat într-un comunicat de presă al companiei Sky Travel, în urma unui calcul inedit. Astfel, prima Blue Monday din istorie a luat naștere pe data de 24 ianuarie 2005.

Calculul a ţinut cont de o serie de factori, cum ar fi vremea, datoriile acumulate de sărbători, timpul scurs de la Crăciun, salariul lunar, perioada care a trecut de la eșecul rezoluțiilor de Anul Nou și nivelul scăzut de motivație atins în urma suprapunerii tuturor acestor evenimente dar şi întoarcerea la muncă după sărbătorile de iarnă, o situație financiară mai precară decât în luna anterioară și, per total, o stare generală deprimantă.

Publicitate

Cu toate acestea, experții au considerat formula ca fiind lipsită de sens, motivând că în calcul nu erau definite unități, ceea ce înseamnă că, nici măcar din punct de vedere matematic, ea nu ar avea sens. Mai mult, Cliff Arnell, fost tutore la Universitatea Cardiff, căruia îi este atribuit comunicatul de presă original, militează în mod deschis împotriva unei Blue Monday cu conotaţii negative, declarând că ea a fost menită să inspire oamenii să își îmbunătățească viața, nu să incite la teamă.

 

Publicitate
Publicitate
banner we radio