Ştiri locale

Avertizare de la IPJ Covasna: Tot mai multe persoane cad în plasa infractorilor în mediul online!

I.P.J. Covasna a fost sesizat cu privire la existența unor noi modalități de comitere a fraudelor online. Dorim să atragem atenția asupra unor moduri de operare prin care se reușește fie obținerea accesului la date cu caracter personal (inclusiv conturi bancare), fie sustragerea de sume de bani, toate pe fondul  naivității sau dorinței de câștig rapid a victimelor :

  • Într-un caz, persoana vătămată a primit un email, aparent din partea unei bănci cunoscute, prin care i se solicita să își actualizeze datele personale. Urmând instrucțiunile din cuprinsul email-ului, aceasta a introdus datele cardului bancar și codurile pe care le-a primit prin SMS, cedând astfel controlul asupra operațiunilor de autorizare a tranzacțiilor din contul său. Ca urmare, au fost efectuate din contul respectiv 3 tranzacții neautorizate.
  • O altă persoană a fost contactată, printr-o aplicație de comunicare, de persoane necunoscute. Sub pretextul că i se oferă sfaturi financiare, i s-a creat creat un cont pe o platformă de investiții unde, prin inducere în eroare, a fost convinsă să investească diverse sume de bani.
  • Într-un alt caz, persoana vatămată a identificat un anunț cu privire la posibilitatea realizării de câștiguri financiare, prin efectuarea de investiții. În anunt era precizat explicit și randamentul unei astfel de investiții, respectiv cu o investiție de 250 euro, câștigul s-ar fi ridicat la suma de 4780 euro/săptămânal. Accesarea link-ului conținut în anunț redirecționa către o pagina web, cu cerințe de completare a datelor de identificare, inclusiv numarul de telefon. Imediat după completare, persoana vătămată a fost contactată, telefonic, de persoane necunoscute care i-au solicitat, printre altele și transmiterea datelor cardului bancar deținut, precum şi suma de 250 de euro (plătită pentru a iniţia procedurile de investiţii).

Persoana vătămată a dialogat, prin telefon, cu persoanele necunoscute, cu privire la efectuarea unor investiții în criptomonede. De asemenea, a acceptat cererea acestora de a instala pe telefonul mobil două aplicații prin intermediul cărora i s-a spus că va realiza tranzacţii cu criptomonede.

Publicitate

Folosind datele furnizate, necunoscuții au accesat fără drept contul bancar al persoanei vătămate, de unde au efectuat ulterior tranzacții bancare neautorizate.

Pentru a nu deveni victimele unor astfel de fapte, polițiștii vă recomandă:

  • În cazul în care primiți pe e-mail/rețele de comunicare, mesaje de la persoane necunoscute, nu le deschideți; de asemenea, nu accesați link-uri sau ataşamente primite odată cu astfel de mesaje.
  • Nu partajați niciodată informații personale online, cum ar fi numele complet, adresa, numărul de telefon, conturi bancare. NU transmiteți fotografii cu pasaportul , cartea de identitate, etc.  Rețineți faptul  că băncile (sau alte instituții) nu vă vor solicita niciodată date personale prin email .
  • Nu împărtășiți nimănui parolele dumneavoastră, nici măcar prietenilor.
  • Nu accesați oportunități de investiții identificate pe internet, angajându-vă în astfel de discuții/proiecte cu persoane necunoscute. Nu furnizați nimănui datele dumneavoastră bancare și nu accesați link-uri sau aplicații despre care nu aveți informații certe sau  verificabile !
  • Utilizați setările de confidențialitate: majoritatea platformelor și aplicațiilor de socializare au setări de confidențialitate care vă permit să controlați cine vă poate vedea informațiile și activitatea. Profitați de aceste setări și partajați informații numai persoanelor în care aveți încredere.

Reamintim că polițiștii Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității Covasna derulează în acest an Programul de prevenire a criminalității informatice, destinat creșterii gradului de informare în rândul populației cu privire la riscurile utilizării internetului fără respectarea unor norme minime de autoprotecție. Acest program,  desfășurat la nivel national, constă în derularea unor activități de informare destinate atât minorilor cât și adulților, cu scopul de reducere a riscului de victimizare a acestora.

(Biroul de Presă al IPJ Covasna)

Publicitate
Publicitate
banner we radio