Ştiri locale

Avertismente în cazul elevului strâns de gât de profesor la Târgu Secuiesc. Consiliul Elevilor insistă pe demiterea cadrului didactic

Ancheta internă demarată în luna decembrie a anului trecut la Liceul Tehnologic „Apor Péter” din Târgu Secuiesc, după ce un elev de clasa a XII-a a reclamat că un profesor l-ar fi tras de ghiozdan și strâns de gât, s-a încheiat.

În urma incidentului petrecut în data 13 decembrie, Comisia școlară pentru prevenirea şi eliminarea violenţei și Comisia de Etică s-au întrunit și au audiat ambele părți implicate, iar la final au decis să aplice câte un avertisment, atât elevului de 19 ani, cât și profesorului acuzat că l-ar fi agresat.

Publicitate

Decizia este, însă, contestată de Consiliul Județean al Elevilor Covasna, care solicită reconvocarea Comisiei de Etică și reanalizarea situației, respectiv demiterea cadrului didactic.

„Consiliul Județean al Elevilor Covasna condamnă decizia conducerii Liceului Tehnologic Apor Péter Târgu Secuiesc cu privire la elevul strâns de gât, pentru că a întârziat și nu a acordat prioritate unui cadru didactic (…) Comisiile de Etică și de Anti Violență din cadrul liceului s-au întrunit și, ulterior, profesorul și elevul agresat au primit câte un avertisment. Ne poziționăm ferm asupra acestei decizii și considerăm că un asemenea component vehement nu poate fi tolerat, respectiv solicităm să se convoace încă o dată Comisia de Etică, să se regândească toți parametrii implicați în caz, ulterior să se pună în speță rezilierea contractului de muncă dintre cadrul didactic și unitatea de învățământ, prin decizie a Consiliului de Administrație”, se arată într-un comunicat al Consiliului Elevilor Covasna.

Președintele Consiliului, Marian Calcea, a transmis că în acest sens a fost trimisă o adresă oficială către conducerea unității de învățământ, prin care se solicită reconvocarea Comisiei de Etică și rezilierea contractului de muncă dintre cadrul didactic și liceu.

„După cum am spus și luna trecută, înțelegem importanța punctualității și respectarea unor reguli care țin de etică. În schimb, faptele elevului nu scuză sub niciun fel aprigul comportament al cadrului didactic. Solicităm, din nou, luarea deciziei de reziliere a contractului de muncă dintre profesor și unitatea de învățământ. Am transmis o adresă oficială către conducerea liceului, în care cerem convocarea Comisiei de Etică, reexaminarea situației și luarea deciziei de concediere a cadrului didactic, în Consiliul de Administrație. Nu putem tolera un asemenea comportament inadmisibil. Cum pot ceilalți 540 de elevi din unitatea de învățământ să se simtă în siguranță în mediul în care, în teorie, ar trebui să se pregătească pentru viitor? Cum pot părinții elevilor să fie împăcați cu gândul că copiii lor studiază într-un mediu primejdios? Urmărim cu interes evoluția evenimentelor”, a transmis președintele Consiliului Județean al Elevilor Covasna.

Incidentul din data de 13 decembrie ar fi pornit de la faptul că elevul în vârstă de 19 ani a întârziat la ore, iar la intrarea în instituția de învățământ, în jurul orei 08:20, a fost agresat de un profesor pe care nu îl cunoștea. Cadrul didactic i-ar fi reproșat elevului că a întârziat și că nu i-a acordat prioritate atunci când cei doi au intrat în incinta liceului.

Consiliul Elevilor Covasna susține că deși elevul de clasa a XII-a și-a cerut scuze, ar fi fost amenințat de cadrul didactic, tras de ghiozdan și chiar strâns de gât, scenă la care ar fi asistat  alți 3 elevi.

La vremea respectivă, directorul adjunct al liceului, Herman Constantinescu, a declarat pentru We Radio că instituția de învățământ a încercat rezolvarea problemei pe cale amiabilă, însă elevul a făcut plângere la Poliție împotriva profesorului, astfel că cel mai probabil dosarul va fi soluționat în instanță.

IPJ Covasna a deschis dosar penal pentru purtare abuzivă, cercetările fiind efectuate sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Secuiesc.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio