Autorităţile judeţene vor să extindă serviciul de asistenţă maternală
Autorităţile judeţene din Covasna au în plan să extindă serviciul de asistenţă maternală, având disponibile peste 20 de posturi de asistenţi maternali.
Şefa Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Covasna, Vass Maria, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că sistemul de asistenţă maternală a fost înfiinţat în anul 1999, iar în tot acest timp a dovedit că este „unul dintre cele mai bune servicii” ce pot fi oferite copiilor aflaţi într-o formă de protecţie socială, deoarece aceştia sunt crescuţi într-un climat familial.
„Dorim extinderea serviciului atât din acest motiv, cât şi pentru că se prevăd schimbări legislative care nu vor mai permite plasarea copiilor sub 7 ani în centre rezidenţiale. Practic, acest lucru va impune extinderea reţelei de asistenţi maternali”, a spus Vass Maria.
Potrivit acesteia, la ora actuală, în judeţ sunt 129 de asistenţi maternali profesionişti care au în plasament 237 de copii şi sunt disponibile 26 de posturi, dintre care două temporar.
Vass Maria a precizat că asistenţii maternali trebuie să îndeplinească o serie de condiţii pentru a fi acceptaţi să lucreze în sistem, menţionând, totodată, că salariile pe care le primesc sunt atractive, la acestea adăugându-se alocaţia de stat pentru copii şi cea de plasament.
„Din 1999 şi până în prezent a scăzut numărul asistenţilor maternali, unii vin, alţii pleacă, dar sunt şi asistenţi care lucrează în sistem de 20 de ani. Spre exemplu, în anul 2008 aveam 170 de asistenţi maternali, iar acum avem 129. Mulţi se pensionează, avem o medie de vârstă ridicată în rândul acestora, de peste 50 de ani, iar tineretul nu doreşte, caută altceva. Şi noi ne întrebăm de ce nu vin, dar ne dăm seama că nu e o simplă meserie, e o profesie pe care trebuie să o faci cu mare pasiune şi responsabilitate pentru că e vorba despre copii, despre fiinţe umane”, a mai spus Vass Maria.
Aceasta a adăugat că cei mai mulţi asistenţi maternali sunt în zona Întorsurii Buzăului şi cei mai puţini în zona Baraolt, iar printre cei 129 de asistenţi maternali profesionişti sunt şi opt bărbaţi.
Persoanele care doresc să devină asistenţi maternali profesionişti trebuie să depună o cerere la Direcţia pentru Protecţia Copilului Covasna şi trebuie, de asemenea, să dispună de un domiciliu corespunzător pentru creşterea copiilor luaţi în plasament, să urmeze cursurile de formare profesională organizate de Serviciul de Asistenţă Maternală şi să promoveze examenul.