Ştiri locale

Autorităţile judeţene acordă un sprijin deosebit sportului covăsnean

Din bugetul pe acest an, Consiliul Judeţean Covasna a alocat peste 1,2 milioane lei pentru activităţi sportive: 600.000 lei sunt destinate sprijinirii programelor asociaţiilor sportive, 100.000 lei pentru reabilitarea şi construirea terenurilor sportive din mediul rural şi suma de 539.000 lei a fost alocată pentru sprijinirea activităţii ACS Sepsi SIC.

La conferinţa de presă ce a avut loc luni, 16 februarie, au participat şi reprezentanţii disciplinelor sportive în cauză. Pe lângă echipa de baschet Sepsi SIC şi cea din Târgu Secuiesc, echipele de hochei, echipele de tenis de masă din oraşul breslelor şi din reşedinţa de judeţ, echipa de fotbal din Zagon, în primul rând, beneficiază de un sprijin deosebit acele discipline sportive care promovează sportul de masă şi la care se obţin rezultate bune – a spus Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna. El a adăugat că, de asemenea, mai multe proiecte mici beneficiază de un sprijin material în valoare de o mie de lei sau peste această sumă. Un sprijin deosebit (10.000 lei) s-a acordat şi Asociaţiei Club Sportiv Ciprian Sfântu-Gheorghe, precum şi Turului ciclist al Ţinutului Secuiesc (20.000 lei) care a beneficiat de sprijin material în fiecare an. Începând din 2005, a crescut în continuu atât numărul cererilor de finanţare depuse cât şi valoarea sumelor acordate.

Publicitate

În acest an, sumele alocate sportului sunt repartizate astfel:

– sprijin financiar pentru echipele de futsal – KSE futsal 95 mii lei, Sepsi Futsal 80 mii lei;

– suma de 100.000 lei destinată reabilitarea terenurilor sportive din mediul rural;

– suma de 539.000 lei de care beneficiază ACS Sepsi SIC, în acest an, clubul funcţionează cu două secţii: baschet şi handbal, motiv pentru care bugetul acestuia va fi suplimentat cu încă 150 mii lei, la următoarea şedinţă de consiliu;

– 15.000 lei pentru echipa de baschet feminin tineret din Târgu Secuiesc;

– 18.000 lei pentru echipa de hochei tineret;

– sprijin financiar pentru 17 echipe de fotbal din mediul rural, în valoare de câte 2 mii lei;

– motocros 12.000 lei;

– câte 10.000 lei pentru echipele de tenis de masă din Sfântu Gheorghe şi Târgu Secuiesc.

În discursul susţinut, Ambrus József, consilier judeţean pe probleme de sport, a vorbit despre viaţa sportivă din judeţul Covasna. El a arătat că, începând din 2008, nu a fost mărită doar suma destinată activităţilor sportive, dar s-a schimbat şi întreaga mentalitate faţă de sport şi ca urmare a acestei schimbări de concepţie, echipele sportive din judeţ ocupă primele locuri la nivel naţional.

Oláh József, președintele Asociației Județene de Fotbal Covasna, a vorbit despre începuturile şi greutăţile întâmpinate în formarea generaţiilor tinere. Anul trecut au lansat, împreună cu CJ Covasna, acel proces care are ca scop atragerea copiilor în activităţi de practicare a fotbalului. Au reușit deja să organizeze campionate în şapte categorii şi, în viitor, vor să încheie asigurări pentru eventualele accidente suferite de jucători, în timpul desfăşurării meciurilor.

Rusz István, managerul Sepsi-SIC, a spus că: „de-a lungul anilor, Sepsi-SIC a dovedit că este o echipă de top. Echipa de baschet a căpătat multă experienţă. Echipele noastre au jucat cu mai multe echipe de baby baschet, echipe neînvinse din prima ligă, precum şi cu echipa clasată pe primul loc a adulţilor, de fiecare dată având un public de peste o mie de persoane. Suporterii echipelor chiar merită ceea ce am realizat în acest an şi anume că ACS Sepsi SIC Sf. Gheorghe va organiza Final 4-ul Cupei României şi All Star Game.”

Cu ocazia conferinţei de presă, antrenorul echipei de futsal FC Sepsi, Farkas Attila, a spus că, în prezent, echipa ocupă locul 5 şi campionatul mai are cinci etape. Scopul lor este de a obţine un rezultat cât mai bun pentru a se califica în etapa a patra. Pe lângă aceasta sunt mândri şi de  echipa de copii, structurată pe trei categorii de vârstă.

Dobozi Levente, antrenorul KSE Târgu Secuiesc, a subliniat faptul că vor să reuşească cu tinerii de pe plan local, însă este dificil să  îndrume tinerii să iubească sportul.

Lénárt Adolf, președintele secției de baschet a KSE Târgu Secuiesc, a vorbit despre reînfiinţarea secţiei de baschet a clubului care funcţionează de şapte ani în oraşul breslelor. Scopul lor este crearea unor oportunităţi pentru tinerii sportivi. El consideră că munca lor are un sens doar dacă reuşesc să-i convingă pe tinerele talente să rămână acasă. Anul trecut au lansat un campionat la care, anul acesta, şi-au anunţat participarea 56 de echipe.

 

Consiliul Judeţean Covasna

Biroul de presă

Publicitate
Publicitate
banner we radio