Ştiri locale

Autorităţile din Sfântu Gheorghe vor să amplaseze mai multe containere ultramoderne de colectare selectivă

Primul container ultramodern de colectare selectivă a deşeurilor, pus experimental în funcţiune în municipiul Sfântu Gheorghe la sfârşitul lunii septembrie, s-a dovedit a fi un succes, iar autorităţile vor să extindă numărul acestora.

Containerul, instalat pe strada Stadionului din cartierul Simeria, are cinci ferestre, dintre care două pentru deşeuri de hârtie şi carton, două pentru deşeuri de plastic şi metal şi unul pentru deşeuri de sticlă, şi este dotat cu un cântar şi un cititor de bare care permite identificarea deşeurilor depuse de fiecare familie prin scanarea unui cod QR personalizat imprimat pe saci.

Publicitate

În acest fel, societatea de salubritate TEGA va putea aplica tarife de facturare diferenţiate pentru familiile care colectează selectiv deşeurile şi cele care nu fac acest lucru.

„După două luni de funcţionare, societatea de salubritate TEGA dispune de statistici precise pentru această zonă: 65 de familii, folosind 207 saci, au aruncat deşeuri selective de 185 de ori în total. Din această cantitate, 29 de saci au fost de sticlă, 65 de hârtie şi carton, 113 saci de plastic şi metal (în cazul acestora din urmă predominând sticlele PET). Dintre cei 65 de clienţi, doi utilizatori au predat deşeuri mixte în loc de deşeuri selective – în prezent, insula ecologică colectează doar deşeuri selective. Ca un prim pas, aceşti clienţi vor fi avertizaţi că vor trebui să plătească o suprataxă dacă nu respectă regulile de colectare, la fel ca celelalte 63 de familii”, se arată într-un comunicat de presă.

Conducerea societăţii de salubritate a menţionat că noul container a eliminat şi o problemă neplăcută, cea a „scormonirii prin gunoaie”.

„Cei mai mulţi oameni înţeleg importanţa colectării selective şi se conformează acesteia. Pentru casele particulare, avem înregistrări video cu cine colectează şi cum. Rareori avem o problemă, mai degrabă cu cantităţi mari de frunze sau cu unul sau două tipuri de deşeuri, cum ar fi polistirenul, despre care clientul nu ştie sigur că nu este selectiv. Cu toate acestea, în cazul blocurilor de locuinţe, nu a fost atât de clar. Ecoinsula inteligentă este deschisă de o pungă personalizată: fiecare abonat primeşte propriul cod QR, astfel încât este posibil să se ştie cine a colectat incorect. Această problemă este eliminată de sistem, dar şi o alta, despre care ştim că este o pacoste deosebită pentru locuitori: fenomenul de scormonire a gunoiului. Nu am avut niciun caz de acest gen. În orice caz, din punct de vedere al colectării deşeurilor, din punct de vedere al corectitudinii şi al eliminării complete a fenomenului de scormonire a gunoaielor, trebuie să spun că acest proiect a funcţionat şi aşteptăm cu nerăbdare continuarea lui”, a declarat directorul societăţii, Mathe Laszlo.

El a mai spus că autorităţile locale ar dori să extindă acest proiect în întregul oraş, iar în acest scop vor încerca să atragă fonduri europene.

„La fel ca în toate ţările UE, România va trece la măsurarea cantităţii de deşeuri şi la facturarea contorizată a deşeurilor colectate. Acest sistem va fi implementat şi la Sfântu Gheorghe, dar este un proiect mai îndepărtat. Direcţia de dezvoltare este cea a oraşului inteligent, care include colectarea inteligentă a deşeurilor, pe modelul smartphone-urilor şi al televizoarelor inteligente. În practică, acest lucru va însemna că fiecare coş de gunoi va şti cât de mult gunoi a fost aruncat, ce tip de gunoi a fost, când a fost aruncat şi ce client a folosit containerul. Cei care aruncă mai puţin gunoi vor plăti mai puţin – cei care aruncă mai mult gunoi vor primi, evident, o parte proporţională din factură (…) Încă nu ştim dacă vom avea un astfel de punct de colectare în fiecare zonă a oraşului, depinde dacă licitaţia municipalităţii va avea succes, deoarece această investiţie se va face cu fonduri de la Uniunea Europeană”, se mai arată în comunicat.

(Agerpres)

Publicitate