
Autorităţile de Mediu au cerut derogare pentru 4 urşi din judeţul Covasna
Garda de Mediu și Agenția pentru Protecția Mediului Covasna au solicitat Ministerului de resort derogare pentru recoltarea a patru exemplare de urs de pe trei fonduri cinegetice din județ.
Șeful Gărzii de Mediu Covasna, cms-șef Lucian Cândea, ne-a precizat că urşii au provocat numeroase pagube materiale în localitățile Turia, Estelnic și Zagon, omorând zeci de animale domestice aflate în gospodăriile oamenilor sau pe păşuni.
„Noi am făcut punctul de vedere împreună cu Agenția de Protecție a Mediului, iar gestionarul fondului îl va trimite toate actele la Minister, la Direcția de Biodiversitate pentru aprobare sau respingere (…) Pentru fondul cinegetic Turia s-a cerut derogare pentru doi urși; la Zagon – în zona Covasna, s-a cerut pentru un exemplar, iar la Estelnic pentru încă unul”, ne-a spus cms-şef Lucian Cândea.
Acesta a precizat că printre pagubele produse de urşi se numără pomi fructiferi distruşi, oi, capre, porci, vaci şi găini omorâte, însă au fost sesizări şi în ceea ce priveşte siguranţa turiştilor, majoritatea în zone precum Balvanyos sau Valea Zânelor.
Şeful Serviciului Avize, Acorduri și Autorizații din cadrul APM Covasna, ing. Siminiceanu Gabriel Nicolae ne-a precizat că de la începutul acestui an au fost depuse 16 solicitări de recoltare a urşilor, fiind aprobată o relocare și 8 recoltări. Potrivit acestuia, până în prezent au fost împuşcate 7 exemplare de urs din fondurile cinegetice din judeţ.
„Răspunsul de la Ministerul Mediului vine destul de repede, procedura este simplă: administratorul fondului de vânătoare depune cerere de recoltare în baza pagubelor produse, Agenția și Garda de Mediu întocmesc un proces verbal, care i se înmânează titularului. El depune la Ministerul Mediului solicitarea și, de obicei, în câteva zile se aprobă. Administratorul fondului de vânătoare este cel care se ocupă de recoltarea animalului, întocmește apoi un raport prin care face dovada când a recoltat animalul, cu poze”, a explicat reprezentantul APM Covasna.
În 2019, pentru judeţul Covasna au fost depuse în total 24 de solicitări, dintre care 14 au fost aprobate de Minister, fiind recoltate prin împuşcatre 14 exemplare de urs.
Reprezentanţii APM Covasna spun că „în mod cert există o suprapopulație” de urși în județul Covasna.
(Ioana Ardeleanu)
