Ştiri

Austria. Parlamentul a aprobat cu peste 80% legea vaccinării obligatorii pentru adulți, care va intra în vigoare la 1 februarie

Austria. Parlamentarii au votat cu o largă majoritate legea vaccinării obligatorii pentru adulți, care va intra în vigoare la 1 februarie. Deși mai trebuie aprobată și de Consiliul Federal, legislația are de acum mari șanse de a deveni prima de acest fel din Europa.

Camera inferioară a parlamentului austriac a adoptat, cu 137 de voturi “pentru” la 33 “împotrivă”, legea care impune vaccinarea pentru persoanele cu vârste de peste 18 ani. Votul final va fi dat de Consiliul Federal (Camera Superioară), formată din reprezentanți ai consiliilor regionale, iar, ulterior, legea trebuie promulgată de președinte.

Publicitate

Legea stabilește o perioadă de o lună și jumătate în care austriecii se pot vaccina, astfel încât, din 15 martie, autoritățile vor putea trece la verificarea și amendarea (cu până la 600 de euro) a celor care nu se vaccinează. Sunt scutite persoanele trecute prin boală, femeile însărcinate sau cele care nu pot face vaccinul din motive medicale.

Proiectul a fost anunțat de guvern încă din noiembrie, într-o perioadă în care campania de vaccinare avansa greu iar bilanțurile de infectări zilnice începuseră să crească. Inițial, guvernul a vrut o imunizare obligatorie pentru toate persoanele mai mari de 14 ani, însă pe fondul criticilor și a protestelor, a ridicat vârsta minimă la 18 ani.

Puțin peste 70% din populația țării este vaccinată cu schema completă, o rată mică în comparație cu altele din vestul Europei. Țara a trecut printr-o a patra perioadă de carantină în luna decembrie, în care au fost bătute alte recorduri zilnice de infectare, pe fondul răspândirii Omicron.

Mai multe state europene au făcut vaccinarea obligatorie pentru anumite categorii profesionale (cum ar fi personalul medical) sau de vârstă (Italia, peste 50 de ani, Grecia, peste 60 de ani), dar Austria este prima țară europeană care face vaccinarea obligatorie pentru toți adulții.
Publicitate
banner we radio