Sport, Ştiri locale

AUDIO. Corespondenţă de la Tokyo de la Ciprian Anton, coordonatorul delegaţiei României la Jocurile Paralimpice

Sportivii paralimpici continuă aventura de la Tokyo. Lotul de judo a revenit în țară

După medalia de bronz obținută vineri de judokanul nevăzător Alex Bologa, în cadrul Jocurilor Paralimpice de la Tokyo, lotul de judo al României, din care mai fac parte și antrenorul Gergely Tamas, dar și Gergely Gabor, sparring partner, a pornit duminică spre casă. Pentru restul sportivilor paralimpici aventura continuă.

Publicitate

Echipa formată din ministrul român al Tineretului și Sportului, Eduard Novak, și paraciclistul Eduard Moescu, se pregătește pentru probele de șosea care vor avea loc în perioada 31 august – 2 septembrie.

Totodată, pe 3 septembrie Eugen Pătru va participa la proba de 70 m distanță tir cu arcul, iar atletul Octavian Tucaliuc va concura la suliță.

Vicepreședintele Comitetului Paralimpic Român, sportivul covăsnean Ciprian Anton, a declarat pentru We Radio că nivelul competiției a crescut foarte mult, însă sportivii speră să mai poată obține câteva medalii până la revenirea în țară.

„Pe lângă medalia de argint și cea de bronz obținute vineri de Eduard Novak și Alex Bologa, Tabita Vulturar a terminat pe locul 11 la atletism, la proba de 400 m, cu un personal best, cu 3 secunde mai bine decât a reușit la Campionatul European în luna iunie. Bobi Simion s-a clasat pe locul 5 la tenis de masă individual masculin, categoria 6, după ce a fost învins în sferturile de finală de tailandezul Rungroj Thainiyom, fiind de fapt o poziție foarte bună pentru echipa reprezentativă a României. Nivelul competiției a crescut foarte mult, (…) dar încă sperăm la medalii. În perioada 31 august-2 septembrie Eduard Novak și Eduard Moescu de la ciclism vor concura la proba de șosea, fiind una dintre probele preferate ale domnului ministru Eduard Novak, și bineînțeles că ne-ar face o bucurie imensă să mai obțină încă o medalie pentru România. Vineri, pe data de 3 septembrie, Eugen Pătru de la tir cu arcul va merge mai departe la proba de 70 m distanță, urmând să joace pentru a câștiga în optimi cu americanul Kevin Mather. Tot vineri, pe 3 septembrie, Tucaliuc Octavian va concura la suliță pentru România, la proba de atletism”, ne-a spus Ciprian Anton.

Acesta a mai precizat că rezultatele obținute de lotul României sunt remarcabile, având în vedere numărul redus de sportivi români prezenți la ediția din acest an a Jocurilor Paralimpice de la Tokyo.

„Ne bucurăm în continuare de atmosfera din Tokyo, sper să venim acasă cu rezultate foarte bune, să facem istorie în cadrul Comitetului Paralimpic român și al României”, a mai spus Ciprian Anton.

Lotul României la Tokyo este format din sportivii Bobi Simion (40 ani) – vicecampion european la tenis de masă, născut cu o malformație congenitală a membrelor superioare și inferioare; caporalul Eugen Pătru (31 ani), membru al echipei Invictus; Octavian Tucaliuc (24 ani) – atlet nevăzător, medaliat cu bronz la săritura în lungime la grand prix-ul de la Dubai din 2017 și locul 7 mondial la aruncarea suliței; Tabița Vulturar (25 ani) – atletă în scaun rulant; dar și actualul ministru al Tineretului și Sportului, paraciclistul Eduard Novak, medaliat cu argint la Jocurile Paralimpice de la Beijing din 2008 şi cu aur şi argint la Jocurile de la Londra 2012, și care participă alături de colegul său, Eduard Moescu.

Eduard Novak a devenit primul ministru care participă la Jocurile Olimpice sau Paralimpice, dar şi primul ministru în funcţie medaliat în istoria Jocurilor, după argintul adus vineri pentru România, în proba de urmărire individuală pe 4000 m, pe Velodromul Izu.

Ediţia din acest an a Jocurilor paralimpice se încheie pe 5 septembrie.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio