Ştiri locale

Au început lucrările de reabilitare și modernizare a Muzeului Național Secuiesc din Sfântu Gheorghe

După 4 ani de la încheierea contractului de finanțare, și cu o întârziere de doi ani față de termenul prevăzut inițial, lucrările pentru reabilitarea și modernizarea Muzeului Național Secuiesc au fost demarate la finalul săptămânii trecute.

Atât clădirea, care a fost proiectată de arhitectul Kós Károly, cât și parcul dendrologic aferent vor fi reabilitate din fonduri europene, valoarea totală a proiectului finanțat prin Programul Operațional Regional 2014–2020 fiind de 21,8 milioane lei. Din această sumă, 4,9 milioane de lei reprezintă contribuția proprie a Consiliului Județean (CJ) Covasna.

Publicitate

Președintele CJ Covasna, Tamás Sándor, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că motivul pentru care lucrările nu au putut fi demarate mai repede este acela că la primele 4 licitații nu s-a prezentat nicio firmă interesată.

Acesta a precizat că, la finalizarea lucrărilor, Muzeul Național Secuiesc ar urma să devină cea mai modernă instituție de acest gen din regiune.

„După 4 ani de când am încheiat contractul de finanțare cu ADR Centru, într-un final am putut acorda această lucrare unei firme, pentru că noi am făcut toate demersurile în ceea ce privește achizițiile publice, de 5 ori am scos la licitație, nu a binevoit nicio firmă să participe. Ulterior a trebuit să facem proiectarea, după încheierea contractului de execuție prețurile materialelor au crescut enorm, am avut foarte multe discuții, dar într-un final am început lucrarea de reabilitare a Muzeului Național Secuiesc care va fi, după speranța noastră, cea mai modernă instituție de acest gen din Ținutul Secuiesc”, a spus președintele CJ Covasna.

Contractul de finanțare pentru proiectul de reabilitare și modernizare a clădirii – monument istoric a fost semnat în luna mai 2017, fiind atribuit Asocierii Baumeister SRL și K&K Studio de proiectare SRL.  

Lucrările presupun, printre altele, extinderea spațiului expozițional, amenajarea unui centru destinat pedagogiei muzeale, dotarea sălilor de expoziție cu echipamente multimedia, introducerea în circuit a turnului corpului principal, respectiv extinderea muzeului cu terenul aflat în vecinătate.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio