Ştiri

Au fost aplicate primele amenzi pentru refuzul de a participa la recensământ

În 3 județe zeci de oameni care au refuzat în repetate rânduri să-i primească pe recenzori și nici nu au completat online chestionarul s-au trezit cu poliția la ușă. Mai sunt 10 zile până la finalul recensământului și aproape 30% din populație nu figurează în datele oficiale. În următoarele zile vor fi înființate puncte fixe unde oamenii vor putea merge să stea de vorbă cu recenzorii.

Între timp, au început să curgă amenzile împotriva celor care refuză să îşi dea datele recenzorilor care le bat la ușă. În Bihor, de exemplu, 15 persoane care au refuzat colaborarea cu recenzorul au fost sancționate contravențional. Potrivit autorităţilor, au mai fost date amenzi şi în judeţele Botoşani şi Tulcea.

Publicitate

Procesul merge greu şi pentru că sunt puţini recenzori. Inclusiv angajaţi ai Institutului Naţional de Statistică au fost rugaţi să ajute pe teren.

Lucian Alexandrescu, expert INS şi recenzor: ”Am întâlnit un caz, nu mi s-a confirmat care e motivul pentru care refuză, pur şi simplu mi-au zis că nu-i interesează şi să-mi văd de treaba mea că nu vor să răspundă la nicio întrebare. Persoana a devenit foarte agresivă verbal şi mi s-a spus să plec, că o deranjez”.

Recensământul nu este o acţiune voluntară ci reglementată la nivel naţional şi European. Cei care nu răspund, pot să fie amendaţi cu sume de până la 3000 de lei.

În următoarele zile, primăriile vor înfiinţa centre unde sunt aşteptaţi cetăţenii care nu au fost contactaţi de un recenzor.

Sursa: stirileprotv.ro

 

Publicitate
banner we radio