Ştiri

Atenţie! Parcarea în Braşov se scumpeşte şi se taxează 24/24

Pentru centrul oraşului Braşov se introduce zonare specială şi taxare dublă: 3 lei/oră. Se introduc şi noi modalităţi de plată, printre care aplicaţie pe telefon sau parcomat care va accepta şi bancnote, dar nu dă rest.

Anunţată încă din anul 2017, majorarea tarifelor pentru parcările publice din municipiul Braşov va fi aplicată din 12 noiembrie 2020, când va intra în vigoare noul contract de concesionare a locurilor de parcare pentru următorii 10 ani. 

Publicitate

45% ia P&P, 55% Primăria

Toate locurile cele 10.200 de locuri din parcările publice din Braşov, inclusiv cele de la Spitalul Militar „Regina Maria” şi cele din parcarea din Poiana de Jos, vor fi administrate tot de P&P SRL, operatorul actual, care a câştigat licitaţia pentru concesionarea acestor spaţii, demarată acum 3 ani.  În baza contractului semnat în data de 4 septembrie 2020, concesionarul va plăti o redevenţă de 55% din veniturile totale lunare realizate din exploatarea parcărilor, dar nu mai puţin 400.000 lei pe lună.

Până în 12 noiembrie, concesionarul va trebui să implementeze toate facilităţile prevăzute în caietul de sarcini, începând cu plata cu bancnote, card bancar şi aplicaţie electronică, şi până la call-center-ul funcţional 24 h/24 h. De asemenea, datele din noul sistem informatic de gestionare a parcărilor sunt transmise cu viteză 4G, ceea ce înseamnă că operaţiunile sunt înregistrate în timp real.

Taxare 24 de ore din 24 ore şi nu doar în timpul zilei

Tot de la data amintită, vor intra în vigoare şi noile tarife, mult mai mari decât cele actuale (1,5 lei/oră în zona I şi 1,3 lei/oră în zona II). De asemenea, de la data amintită, parcarea se va plăti 24 de ore din 24 de ore, nu doar ziua, cum se întâmplă acum. O altă noutate va fi că parcarea se va plăti şi în zilele de duminică, lucru care nu se întâmplă în acest moment.
Ca o noutate, va fi posibilă rezervarea, taxată, a unei zone cu locuri de parcare publice, cu ocazia unor evenimente.

Totodată din 12 noiembrie va fi valabilă şi o nouă zonare pentru tarifele de parcare.

În română, engleză, urmează franceză, germană, maghiară şi rusă

Plata parcării se va putea face de pe telefonul mobil, prin aplicaţia „Tpark”, care poate fi descărcată gratuit de pe site-ul Tpark.io. În acest moment aplicaţia este funcţională în limbile română şi engleză, dar vor mai fi adăugate paginile pentru limbile franceză, germană, maghiară şi rusă. Reprezentanţii Primăriei Braşov recomandă această modalitate de plată, pentru că are şi alte facilităţi (notificări de expirare a timpului de parcare, factură pe e-mail, instant, inclusiv pentru persoanele juridice, posibilitatea de a alege şi opţiunea SMS). De asemenea, directorul de inovare  al P&P, Adrian Flucuş, a declarat că  „aplicaţia «Tpark» permite inclusiv prelungirea timpului de parcare, chiar dacă prima plată a fost efectuată la parcometru”.

Plata parcării se va mai putea face prin SMS (operatorul de telefonie percepe un comision), sau direct cu cardul (pe site-ul Tpark.io, se alege opţiune plăţi on-line).

Parcomatele nu vor da rest

Plata parcării se va mai putea face la cele 100 de parcometre noi, care permit plata cu monede şi bancnote. Parcometrul nu dă rest, dar pe baza unei chitanţe de diferenţă/anulare comandă, se pot recupera banii de la casieria operatorului de parcare. Parcometrele sunt funcţionale în 6 limbi, respectiv română, engleză, franceză, germană, maghiară şi rusă.

Nu în ultimul rând, plata se va putea face şi prin virament, cu precizarea că devine valabilă în momentul în care banii au ajuns în contul operatorului serviciului de parcare.

Cum se pot face abonamentele

Pentru locurile de parcările publice se pot face şi abonamente lunare (cum este cazul parcării de la Spitalul Militar „Regina Maria”). Reprezentanţii P&P au precizat că abonamentul tip riveran va fi reintrodus într-un sistem digital integrat, fiind necesară doar o primă identificare a clientului-persoană fizică, cu talonul şi actul de identitate. Apoi, odată înregistrat în sistem, abonamentul va putea fi prelungit de pe acelaşi site.  Abonamentele lunare se pot face pe site-ul Tpark.ro.

Noile zone de tarifare:

– Zona 0: Centrul Istoric – vechea cetate (inclusiv străzile pe care până acum nu se percepea nici un tarif, cum ar fi str. Castelului), Şirul Livezii, str. Pictor Pop, str. Lungă (tronsonul cuprins între str. N. Iorga şi str. De Mijloc), str. De Mijloc (între str. Lungă şi str. Bisericii Române), str. Bisericii Române ( între str. Lungă şi str. Avram Iancu), str. Col. I. Buzoianu, str. Maior Cranţa şi str. Al I. Cuza, Poiana Braşov.

– Zona I: parcările amenajate în Municipiul Braşov cu excepţia zonei 0 şi Zona II.
– Zona II: Bartolomeu Nord, Noua – Dârste, Triaj, Stupini.

Tarifele valabile începând cu data de 12 noiembrie 2020:

Tarif tip 1 oră:
– Zona 0 – 3,00 lei/h
– Zona 1 – 2,00 lei/h
– Zona 2 – 1,50 lei/h

Tarif tip 1 zi:
– Zona 0  – 24,00 lei/24h
– Zona 1 – 16,00 lei/24h
– Zona 2 – 12,00 lei/24h

Tarif tip persoană fizică, lunar (30 zile):
– Zona 0 – 180,00 lei
– Zona 1 – 120,00 lei
– Zona 2  – 90,00 lei

Tarif tip persoană juridică, lunar (30 zile):
– Zona 0 – 270,00 lei
– Zona 1 – 180,00 lei
– Zona 2 = 135,00 lei

Tarif tip rezervat (1 zi):
– Zona 0 = 36,00 lei
– Zona 1 = 24,00 lei
– Zona 2 = 18,00 lei

Tarif parcare riverani:
– Zona A = 156,00 lei/an
– Zona B = 144,00 lei/an
– Zona C = 132,00 lei /an
– Zona D = 120,00 lei /an.

Publicitate
banner we radio