Ştiri locale

Atenție la vipere! Spitalul Județean din Sfântu Gheorghe – singura unitate medicală din judeţ care are ser antiviperin

Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe este, de câțiva ani, singura unitate medicală din județul Covasna care asigură vaccin antiviperin, potrivit conducerii DSP Covasna, unul dintre motivele pentru care nu se fac rezerve la nivelul spitalelor mici fiind acela că serul este destul de scump.

„Serurile antiviperine sunt ținute doar de către Spitalul Județean de Urgență, pe de o parte pentru că sunt scumpe, iar pe de altă parte pentru că, de regulă, nu sunt atât de frecvente cazurile de mușcături. Ni s-a solicitat să centralizăm situația în județ, și știu că în urmă cu 5-6 zile nu erau vaccinuri pe stoc, însă necesarul pe un an întreg este de cam 5 doze, pentru siguranță, pentru că nu sunt foarte frecvente cazurile, nu se consumă și trebuie aruncate”, ne-a precizat directorul DSP Covasna, Agoston Laszlo.

Publicitate

Managerul Spitalului Județean, András-Nagy Róbert ne-a explicat că instituţia este pregătită să intervină în situaţii de urgenţă şi le recomandă cetăţenilor să apeleze la medici sau la 112 în cazul în care sunt atacaţi de vipere, avertizând că muşcătura poate fi letală.

El a mai precizat că în ultimii ani, la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului nu s-au prezentat pacienți cu mușcături de viperă, însă herpetologii avertizează că viperele sunt mai agresive în această perioadă din cauza căldurii.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate