Ştiri locale

Atenţie la vipere! Un bărbat a ajuns în şoc anafilactic la Spitalul din Sfântu Gheorghe

Pe lângă riscul de a ne întoarce de la iarbă verde cu înţepături de căpuşă, vara este şi perioada în care trebuie să fim mai atenţi pe unde păşim în natură pentru a nu fi muşcaţi de şerpi, şi în special de cei veninoşi. În România există 3 tipuri de vipere, însă doar una – vipera de munte (Vipera berus) – trăieşte în județul Covasna.

Fiind o specie diurnă care caută caldura soarelui pentru a-şi creşte temperatura corpului încă din primele zile însorite, după perioada de hibernare (noiembrie – martie), vara rămâne activă chiar şi în timpul nopţii, astfel că întâlnirile sunt oricând şi aproape oriunde posibile.

Publicitate

Veninul viperei este hemotoxic, ceea ce înseamnă că distruge hematiile și țesuturile cu care intră în contact. Deşi, în general, sunt o specie „timidă”, herpetologii avertizează că viperele sunt mai agresive în această perioadă din cauza căldurii.

În luna mai a acestui an, un bărbat în vârstă de 57 de ani a ajuns în şoc anafilactic la Spitalul Judeţean din Sfântu Gheorghe după ce a fost muşcat de viperă. Potrivit reprezentanţilor unităţii medicale, pacientului i-a fost administrat ser antiviperin şi a fost internat la Terpaie Intensivă pentru monitorizare şi tratament.

„Pacientul s-a prezentat la UPU în data de 23.05.2021 cu diagnostic de muşcătură de viperă şi şoc anafilactic. I s-a administrat serul antiviperin, după care a fost internat pe Terapie Intensivă pentru monitorizare şi continuarea tratamentului. Pe parcursul internarii, pacientul a prezentat o evoluţie favorabilă şi a fost externat în următoarea zi la cerere, pe propria răspundere, contrar indicaţiilor medicului curant”, ne-au transmis reprezentanţii Spitalului Judeţean.

În prezent, Spitalul Judeţean dispune de două doze de ser antiviperin, a căror durată de valabilitate este până în luna iulie 2022, conform conducerii unităţii medicale.

Reprezentanţii DSP Covasna au explicat în mai multe ocazii că printre motivele pentru care nu se fac rezerve de ser, iar dozele nu se găsesc în spitalele mici, se numără preţul destul de ridicat şi termenul de valabilitate scăzut.

Cum acţionăm dacă am fost mușcaţi de viperă

Medicii recomandă ca în cazul în care suntem muşcaţi de viperă să sunăm la 112 şi să rămânem calmi reducând, pe cât posibil, starea de panică, pentru că aceasta ne poate înrăutăți situația. Sunt de evitat alcoolul, cafeaua, sau băuturile energizante care pot crește pulsul, făcând ca veninul să ajungă mai rapid la organe vitale.

Dacă avem posibilitatea, locul mușcăturii trebuie dezinfectat cu apă oxigenată, pentru a evita suprainfectarea rănii. Pentru a se încetini răspândirea veninului, este recomandată plasarea unei legături elastice între rană şi inimă, şi mutarea acesteia dinspre rană spre inimă din 10 în 10 minute, pentru a evita producerea cangrenei.

Viperele atacă în special dacă se simt ameninţate, muşcătura reprezentând un mijloc de apărare. Printre semnele muşcăturii de viperă se numără durerea acută; tumefierea (umflarea) zonei afectate; una sau două urme de înţepătură; semiconştienţa; senzaţia de greaţă, vomă, tulburări de vedere, dificultăţi de respiraţie, transpiraţia excesivă, sau durerile abdominale.

Specialiștii recomandă ca atunci când suntem în natură să purtăm încălţăminte adecvată, să verificăm atent zonele pe care urmează să păşim, iar în cazul zonelor cu vegetație înaltă, care nu permit verificarea suprafeței solului, să lovim ușor vegetația cu un băț, pentru a-i da șarpelui ocazia să fugă din calea noastră.

Cazurile de deces sunt destul de rare, mai mult de jumătate dintre mușcăturile provocate de viperă fiind fără inoculare de venin. Efectele unei mușcături variază în funcție de vârsta, condiția fizică și starea de sănătate a victimei.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio