Ştiri locale

Atenţie la hoţi! La Sfântu Gheorghe noaptea se „încearcă” ușile apartamentelor

Mai mulți locuitori din Sfântu Gheorghe au sesizat pe un grup de Facebook că în ultima perioadă persoane necunoscute verifică ușile apartamentelor, în încercarea de a pătrunde în interior. Potrivit datelor IPJ Covasna, în acest an au fost sesizate 75 de furturi din locuință, dintre care 5 în luna octombrie, iar față de primele 10 luni ale anului trecut se observă o scădere cu 25,7% a acestor infracțiuni. Cu toate acestea, populația trebuie să adopte o serie de măsuri de siguranță.

„A mai observat cineva din Sfântu Gheorghe că noaptea un individ necunoscut încearcă să intre în apartamente? Apasă clanţa și verifică dacă ușa e deschisă. Vă rog să aveți grijă, verificați ușile înainte de culcare!”, este mesajul postat pe grupul Sepsiszentgyörgyi szégyenfal.

Publicitate

Și alte persoane au confirmat că au observat recent cum ușile apartamentelor le sunt „încercate”, dar până când au deschis să vadă despre ce este vorba, hoții au fugit:

„Și la mine a încercat cineva să deschidă ușa, ziua la ora 14-15, nu noaptea! Până am ieșit să văd cine este, a fugit pe intrarea din spate”, a scris o persoană.

„Acum o lună și în strada Sporturilor, în jurul orei 5 dimineața”, a scris o altă persoană.

„În Ciucului, vineri, în jurul orei 16, au făcut o vizită și la mine. Până am ieșit au dispărut”, a scris un bărbat.

„Pe str. 1 Decembrie a fost de mai multe ori. Obișnuia dimineața pe la 6:30, dar alaltăieri a venit pe la 4 dimineața”, a mai scris cineva.

La solicitarea We Radio, IPJ Covasna a transmis o serie de recomandări pentru prevenirea  unor astfel de infracțiuni, pe care le redăm mai jos:

„Una dintre cele mai eficiente metode de protecție o constituie limitarea posibilităților de acces la bunurile de valoare şi prelungirea timpul necesar pentru sustragerea acestora. Astfel, este necesar ca de fiecare dată când părăsiți locuința să vă asigurați că ați încuiat toate mijloacele de acces în imobil (uși, porți) și că ați încuiat ferestrele imobilului. Totodată, montarea unor uși și ferestre solide vă poate ajuta să preveniți infracțiunile de furt.

Dacă locuiți la casă asigurați-vă că ați încuiat și mijloacele de acces la anexele din curte. De asemenea, este recomandată dotarea cu încuietori corespunzătoare a ușilor de la subsol, terase sau a intrărilor suplimentare (alegerea acelor încuietori care sunt prevăzute cu chei ce nu pot fi multiplicate ușor).

În cazul în care locuiți la parter sau la etajul 1, puteți monta grilaje la ferestrele apartamentului. La intrările în holurile blocului şi pe paliere este nevoie de o bună iluminare. Este recomandat să instalați un sistem de iluminare automat cu detecția mișcării. De asemenea, pentru a spori securitatea locuinței dumneavoastră, montați un interfon la intrarea în scară şi utilizaţi-l în mod corect pentru controlul accesului persoanelor în imobil.

Totodată, montarea în locuința dumneavoastră a unui sistem de supraveghere video și a unui sistem de alarmă (sisteme de securitate perimetrală, detecție antiefracție) conectat la un sistem de monitorizare poate genera o protecție suplimentară eficientă.

În contextul perioadei de concedii prilejuită de sărbătorile de iarnă este foarte important să nu vă vulnerabilizați diseminând informații în spațiul public care atestă faptul că nu sunteți acasă. În acest sens, polițiștii vă recomandă ca atunci când plecați pentru o perioadă mai lungă de acasă, să nu faceți acest lucru public pe rețelele de socializare.

Folosiți setări de confidențialitate, astfel încât acestea să fie inaccesibile pentru persoane necunoscute, fiți atenți la datele şi fotografiile pe care le postați și evitați prieteniile cu persoane pe care nu le cunoașteți în realitate. Nu dezvăluiți date despre dumneavoastră celor pe care îi cunoașteți doar în mediul online”, au transmis reprezentanții IPJ Covasna.

#singurACASĂ – campanie a Poliției Române, derulată la nivel național

Tot în vederea prevenirii furturilor din locuințe, în perioada 12 octombrie 2022 – 15 ianuarie 2023, polițiștii din cadrul Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității, cu sprijinul polițiilor municipale, orășenești și rurale derulează o serie de activități sub umbrela campaniei naționale ,,#sigurACASĂ”, inițiată de Poliția Română.

Scopul campaniei este creșterea gradului de conștientizare în rândul populației cu privire la furturile din locuințe, principalele moduri de operare ale hoților, dar și modalitățile eficiente de prevenire a acestor infracțiuni.

Potrivit IPJ Covasna, în cadrul campaniei de informare sunt distribuite broșuri, pliante și afișe conținând recomandări, și vor fi amplasate info-pointuri unde cetățenilor li se oferă informații referitoare la principalele măsuri de siguranță pentru protejarea locuinței și a bunurilor personale în spații publice intens circulate (piețe, centre comerciale evenimente publice).

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio