Ştiri

Atenţie la căpuşe! Ne pot face alergici la carne

Un tip de căpuşă a cărei muşcături face ca victimele să devină alergice la carne se răspândeşte la nivel mondial.

Căpuşa, numită „Steaua singuratică”, are în organismul său o moleculă de zahăr cunoscută sub numele de „alfa-1”, care conduce la o reprogramare a sistemului imunitar al oamenilor, făcându-i pe aceştia alergici la carne pentru toată viaţa.

Publicitate

Atunci când primeşte muşcătura unei căpuşe purtătoare a acestei molecule, prima reacţie a corpului uman este aceea de a produce anticorpi. Odată ce se întâmplă acest lucru, de fiecare dată când omul va consuma molecule de zahăr, care se găsesc în carnea roşie, sistemul imunitar al acestuia va încerca să lupte cu molecula respectivă, ajungând, astfel, la o reacţie alergică.

Simptomele acestei alergii sunt urticarie, respiraţie îngreunată, crampe abdominale. Deşi rare, există cazuri în care această reacţie alergică poate fi cauzatoare de moarte.

Deşi în prezent acest tip de căpuşă trăieşte în special în America, experţii avetizează că aceasta se răspândeşte rapid în ultimii ani. Dacă în urmă cu cinci ani specialiştii raportau aproximativ 50 de cazuri de oameni cu această alergie, în prezent numărul celor infectaţi se ridică la aproximativ 200.

Căpuşele sunt extrem de periculoase, fiind purtătoare ale unor viruşi care pot cauza afecţiuni mortale, cum ar fi boala lyme. Experţii atrag atenţia asupra protecţiei împotriva lor şi, în cazul în care am fost muşcaţi, ar trebui să ne prezentăm imediat la medic.

Publicitate
banner we radio