Ştiri

Atenţie la caisele şi nectarinele din Turcia! Avertismentul ANSVSA

Caise şi nectarine cu urme de pesticide peste limitele admise au fost depistate de inspectorii sanitari. Este vorba despre 250 de kilograme de caise din Turcia. 171 de kilograme din acest lot fuseseră însă deja vândute, iar restul au fost distruse. ANSVSA a găsit reziduuri de fungicid şi în nectarine, importate din aceeaşi ţară. În acest caz, cantitatea a fost mult mai mare, de 2,28 tone. Potrivit autorităţilor, importatorul face demersuri pentru retragerea fructelor din acest lot.

Centralizările datelor furnizate de structurile de specialitate din cadrul Autorităţii arată că, în perioada menţionată, au fost înregistrate depăşiri ale limitelor maxime admise pentru reziduuri de pesticide, la probele prelevate din fructe, caise şi nectarine, provenite din Turcia.

Publicitate

În prima situaţie, facem referire la o cantitate de 250 de kg de caise, la care, buletinul de analiză a arătat o depăşire a limitei maxime admise pentru fungicidul kresoxim-metyl*. La data controlului, inspectorii ANSVSA au constatat că 171 de kg din acest lot fuseseră comercializate. Restul cantităţii de fructe, care a fost găsit în depozitul unităţii, în stare avansată de depreciere, a fost distrus.

În ceea ce priveşte nectarinele, probele au fost prelevate dintr-un lot, în cantitate de 2.280 de kg. Rezultatele analizelor au indicat o depăşire a limitei maxime admise pentru acelaşi fungicid.

În prezent, operatorul economic desfăşoară operaţiunea de retragere a fructelor din acest lot, sub supravegherea inspectorilor ANSVSA.

În perioada 5 – 11 mai au fost controlate 346 de transporturi de legume şi fructe provenite din ţări terţe, din care au fost prelevate 46 de probe. La două dintre acestea rezultatele analizelor au evidenţiat depăşiri ale limitei maxime admise (probele prelevate  din lotul de caise şi cel de nectarine menţionate), restul probelor având rezultate conforme.

Verificările au fost realizate în posturile de inspecţie la frontieră şi în punctele finale de import şi au vizat determinarea prezenţei şi a încadrării în limitele admise ale reziduurilor de pesticide din fructele şi legumele provenite din import.

Menţionăm că, atât pentru proba prelevată din lotul de caise, cât şi pentru cea prelevată din lotul de nectarine, depăşirea limitelor maxime înregistrată nu produce efecte toxice acute în cazul unui consum ocazional, dar poate afecta sănătatea, în urma unui consum îndelungat a unor cantităţi mari de produs contaminat.

*Kresoxim-metyl – fungicid utilizat pentru controlul rapănului (scab) şi a altor boli fungice pe o gamă largă de culturi: sfeclă de zahăr; fructe, inclusiv mere, struguri, pere; legume cucurbitacee; nuci pecan etc”, informează ANSVSA.

Preşedintele ANSVSA, Radu Roatiş Cheţan, a declarat la Digi24 că Autoritatea face controale repetate permanente. „În perioada 5 – 11 mai am prelevat 46 probe de la 346 transporturi de legume și fructe din Turcia. Pentru că la anumite probe de laborator am constatat depășiri ale limitelor maxime admise, am dispus retragerea, confiscarea lor și distrugerea”, a precizat el.

„Efecte toxice acute nu se produc decât dacă sunt consumuri îndelung repetate. Or, noi tocmai asta vizăm, să nu existe pe piață posibilitatea ca să se poată produce aceste consumuri pe termen lung și repetat”, a precizat Radu Roatiş Cheţan.

El a adăugat că acțiunile ANSVSA vor continua.

Publicitate
banner we radio