Info Trafic, Ştiri locale

Atenţie biciclişti! Respectaţi regulile de circulaţie!

În ultima perioadă, la nivelul judeţului au fost înregistrate o serie de accidente rutiere în care au fost implicaţi biciclişti, câteva dintre acestea soldate chiar cu decesul unor persoane.

Statisticile înregistrate în primele 8 luni ale acestui an relevă că pe raza judeţului Covasna numărul accidentelor produse pe fondul abaterilor comise de biciclişti a înregistrat o creştere faţă de aceeaşi perioadă din 2015, de la 10 la 13.

Publicitate

Din analiza mecanismului producerii acestor evenimente rutiere, rezultă că printre principalele cauze care contribuie la producerea acestor accidente sunt şi nerespectarea regulilor de circulaţie de către biciclişti, precum şi neatenţia bicicliştilor – generată inclusiv de consumul de băuturi alcoolice şi lipsa conştientizării riscurilor la care aceştia se expun.

Exemple în acest sens, în care neatenţia a produs consecinţe grave, pot fi câteva dintre accidentele soldate cu decesul bicicliştilor. De pildă, în data de 9 septembrie, un bărbat din Hăghig şi-a pierdut viaţa după ce s-a dezechilibrat şi a căzut de pe bicicletă lovindu-se cu capul de o piatră.

În luna iunie, un alt bărbat de 39 de ani din localitatea Breţcu a decedat pe loc după ce s-a dezechilibrat şi a căzut de pe bicicletă, accidentându-se mortal cu coasa pe care o transporta pe bicicletă.

La începutul lunii septembrie, la Bixad, o minoră de 13 ani s-a ales cu răni grave după ce, în timp ce se deplasa pe DN 12 cu bicicleta, s-a dezechilibrat şi a căzut pe carosabil.

Ultimul eveniment rutier produs pe fondul nerespectării regulilor de circulaţie pentru biciclişti a avut loc recent, la data de 14 septembrie, când un bărbat de 64 de ani care se deplasa cu bicicleta nu s-a asigurat la schimbarea direcţiei de mers şi a fost lovit de un tractor. Totodată poliţiştii au stabilit că biciclistul era sub influenţa băuturilor alcoolice, având o alcoolemie de 1,00 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Prin aceste exemple poliţiştii doresc să tragă un semnal de alarmă asupra importanţei respectării regulilor de circulaţie pentru biciclişti, dar mai ales asupra atenţiei deosebite pe care trebuie să o manifeste atunci când circulă pe bicicletă. Un singur moment de neatenţie se poate transforma într-o tragedie, având în vedere că bicicliştii sunt o categorie foarte vulnerabilă de participanţi la traficul rutier.

Pentru că vremea de afară este încă prietenoasă şi permite folosirea bicicletei, le reamintim atât iubitorilor de plimbări pe două roţi, cât şi celor ce folosesc bicicleta ca mijloc de locomoţie, câteva dintre regulile de circulaţie pentru biciclişti:

– Traversaţi strada pe trecerea pentru pietoni, pe lângă bicicletă, după ce v-aţi asigurat temeinic!

– Înainte de a schimba direcţia de mers, mai ales spre stânga sau la depăşire, asiguraţi-vă atât din faţă cât şi din spate, că nu se apropie niciun autovehicul!

– Circulaţi cat mai aproape de marginea din dreapta a drumului, iar atunci când vă deplasaţi în grup, numai în coloană câte unul!

– Nu circulaţi cu bicicleta atunci când vă aflaţi sub influenta băuturilor alcoolice! Consumul de alcool reduce puterea de concentrare, iar viteza de reacţie în situaţii limită este afectată.

– Când circulaţi cu bicicleta, nu vă ţineţi de vehicule aflate în mers şi nu transportaţi pe bicicletă alte persoane, cu excepţia situaţiilor în care vehiculul este prevăzut cu un scaun special pentru transportarea copiilor!

– Nu transportaţi pe bicicletă obiecte sau bunuri care pot creea o stare de pericol, atât pentru dumneavoastră cât şi pentru ceilalţi participanţi la trafic!

– Este recomandabil să purtaţi o cască de protecţie omologată! Aceasta vă poate salva viaţa în cazul unui eveniment nedorit.

– Înainte de a pătrunde cu bicicleta pe arterele prioritare, reduceţi viteza, asiguraţi-vă temeinic şi acordaţi prioritate de trecere celor în drept!

– La schimbarea direcţiei de mers, chiar dacă aveţi prioritate de trecere, asiguraţi-vă că ceilalţi participanţi la trafic v-au observat şi au înţeles intenţia dumneavoastră!

Compartimentul Relaţii Publice

Agent principal de poliţie Nicoleta Marin

Publicitate
banner we radio