Ştiri locale

Atenţie! Au avut loc deja primele accidente pe pârtiile de la Șugaș-Băi

Primul weekend în care s-a putut schia pe pârtiile de la Șugaș-Băi a venit și cu primele accidentări din acest an. Echipa Serviciului Public Salvamont Covasna a intervenit pentru acordarea primului ajutor în cazul a două tinere.

Cel mai grav dintre accidente s-a petrecut sâmbătă, salvamontiștii fiind solicitați să intervină pentru a ajuta o tânără de 19 ani, care în urma căzăturii suferite s-a ales cu o entorsă și răni grave la genunchiul drept.

Publicitate

O altă tânără, în vârstă de 26 de ani, care și-a luxat un umăr în timpului unei căzături, a avut nevoie de intervenția salvamontiștilor duminică.  

„Este firesc, ca urmare a creșterii numărului de turiști pe domeniile schiabile, să avem și o creștere a numărului de accidentați. În județul nostru, în weekend, au fost două accidente. Primul a avut loc sâmbătă, a fost un accident mai grav, o persoană de sex feminin în vârstă de 19 ani care, ca urmare a căzăturii, s-a ales cu o entorsă la un membru inferior, respectiv vătămarea mai gravă a genunchiului drept. După acordarea primului ajutor a fost preluată de un echipaj de urgență SMURD. Duminică am avut încă un accident, o persoană de sex feminin în vârstă de 26 de ani, care în timp ce cobora pârtia a căzut, și și-a luxat umărul drept. I s-a acordat primul ajutor, iar membrul vătămat i-a fost imobilizat. Sunt primele accidente din acest an în județul nostru, s-au deschis și cu întârziere pârtia”, ne-a explicat șeful Salvamont Covasna, Leonid Moscviciov.

Apel către schiori!

Acesta a făcut un apel către turiști să își adapteze viteza pe pârtie în funcție de gradul de dificultate și pregătirea pe care o au, să nu staționeze pe mijlocul pârtiei, și să respecte indicatoarele de semnalizare și balizele de marcare.

„Ar fi foarte bine să prevenim aceste accidente și, în primul rând, aș atrage atenția că fiecare pârtie de schi are afișate regulile. Sunt mai multe, dar poate cele mai importante ar fi ca turiștii să își adapteze viteza în funcție de pregătirea tehnică, de condiția fizică, starea zăpezii și de gradul de dificultate al pârtiei. În al doilea rând, să evite staționarea pe pârtie, mai ales pe porțiunile înguste, pentru că se întâmplă foarte des să avem accidente cu persoane care se opresc în mijlocul pârtiei și schiorii să nu le poată evita. Să utilizeze numai marginea pârtiei în cazul în care trebuie să urce sau să coboare pe jos, să respecte indicatoarele de semnalizare și balizele de marcare amplasate pe pârtii și, bineînțeles, să anunțe postul Salvamont sau de prim ajutor dacă sunt martorii unui accident cu schiorii”, a mai transmis șeful Serviciului Public Salvamont Covasna.

În weekend, echipele Salvamont din toată țara s-au confruntat cu un număr îngrijorător de mare de evenimente, multe soldate cu accidentări deosebit de grave.

Numai duminică, la Dispeceratul Național Salvamont, s-au primit 70 apeluri prin care se solicita intervenția de urgență a salvamontiștilor.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio