Ştiri

Teroare la Londra. Zeci de morţi şi răniţi în două atacuri teroriste

ACTUALIZARE 9:21 Primarul Londrei, Sadiq Khan, spune că peste 40 de persoane sunt rănite, unele fiind în stare gravă. Nivelul alertei teroriste rămâne la „sever” (4 dintr-o scară cu cinci trepte), nu va fi ridicat deocamdată la nivelul maximum. Ambulanța din Londra anunță că 48 de persoane au fost transportate la spital. Nu este însă clar dacă toate aceste persoane au răni provocate de atacatori sau este vorba și de atacuri de panică, de pildă.

____________________

Publicitate

Este alertă în capitala Marii Britanii. În primă fază, o maşină suspectă a secerat, sâmbătă seară, zeci de trecători pe Podul Londrei, după care au urmat mai multe înjunghieri și s-au auzit explozii și focuri de armă în zona Borough Market. Poliția a confirmat producerea a două incidente teroriste. Cel puțin 6 persoane și-au pierdut viața şi cel puțin 20 de victime ale atacurilor au fost transportate la spital, informează serviciul de ambulanță londonez. Pe de altă parte, doi atacatori ar fi fost împușcați mortal. O celulă de criză a fost activată la Ambasada României din Londra.

La șase ore de la atac, poliţia londoneză face primele precizări – trei atacatori au fost împuşcaţi. Nu poate spune însă sigur dacă e vorba despre toţi cei implicaţi în incidentele teroriste de sâmbătă seara.

„Credem că este vorba de trei atacatori. E încă devreme. Trebuie să facem mai multe cercetări să fim siguri de asta. Este un incident care începe de la London Bridge şi se termină la Borough Market şi credem că trei oameni au fost implicaţi”, a declarat Mark Rowley – comisar adjunct la Poliția Metropolitană.

Purtătorul de cuvânt al MAE, Paul Ciocoiu, a declarat la Digi24 că până la ora 6:00, ora României, nu s-au primit cereri de asistență consulară la numerele de telefon puse la dispoziție de Ambasada Marii Britanii la Londra. MAE român recomandă cetățenilor să fie vigilenți și să respecte consemnele și sfaturile autorităților.

Versiunea BBC asupra atacurilor: Puțin după ora locală 22.08, o dubă a intrat în trecătorii aflați în partea de sud a Podului Londrei. Martorii oculari povestesc că din dubă au ieșit trei indivizi care au atacat cu cuțitele mai multe persoane. Poliția a intervenit și s-au auzit mai multe împușcături. Atacatorii au fugit spre Borough Market, după care au urmat, din nou, focuri de armă și chiar explozii.

După atacul de pe Podul Londrei, polițiștii au intrat într-un bar și le-au spus clienților să rămână la pământ și să nu părăsească incinta.

Presa britanică face o recapitulare a incidentelor: o dubă albă a intrat într-un grup de oameni pe Podul Londrei. Polițiștii au intervenit și în zona Borough Market, unde mai multe persoane ar fi fost înjunghiate. Un al treilea incident, despre care nu se știu prea multe detalii, s-a produs în cartierul Vauxhall.

În mesajele postate pe Twitter, Poliţia Metropolitană scrie că incidentele de la London Bridge şi Borough Market au fost declarate, în urma datelor preliminare adunate, „incidente teroriste”, transmite News.ro. Despre cazul de la Vauxhall, aceştia spun că a fost vorba de o înjunghiere, dar că nu are legătură cu ce s-a întâmplat la London Bridge.

Publicitate
banner we radio