Ştiri

Atac armat într-un club din Istanbul: 39 morți, între care 16 străini

39 de persoane au fost ucise și 69 rănite, după ce un bărbat înarmat cu o pușcă automată a deschis focul la întâmplare, în noaptea de Revelion, într-un club din Istanbul frecventat de turiști, unde se aflau între 500 și 600 de persoane, informează NTV.

Cel puțin 39 de persoane, între care 16 străini, și-au pierdut viața în atacul de la club, a anunțat ministrul de interne. Alte 69 de persoane sunt rănite.

Ministrul a mai spus că poliția încă îl caută pe „teroristul” responsabil pentru atac.

Potrivit informaţiilor oferite de Ministerul de Externe, la solicitarea Digi24, NU sunt români printre victimele atacului.

Primele împuşcături s-au auzit în jurul orei locale 1:15. Guvernatorul Istanbului a declarat că un atacator cu o armă de mare putere a împuşcat un poliţist şi un civil la intrarea în clubul Reina, apoi a început să tragă la întâmplare în oamenii aflaţi în loc.

Acesta este un atac terorist”, a spus răspicat Vasip Sahin, guvernatorul Istanbulului.

Clubul Reina din Istanbul este unul select, frecventat de lumea bună a oraşului. Localul se află chiar pe malul Bosforului, în imediata apropiere a primului pod construit peste strâmtoarea ce separă Europa de Asia. Este vorba de acelaşi pod unde au fost înregistrate lupte grele în timpul loviturii de stat eşuate şi care a fost redenumit în memoria celor ucişi în timpul puciului.

Deocamdată, sunt foarte puţine detalii despre atacator. Unii martori spun că l-au auzit vorbind arabă, dar informaţia nu este confirmată oficial. În plus, autoritățile turce au instituit cenzura temporară pe subiectul atacului. Asta înseamnă că presa locală nu mai are voie să difuzeze informații despre operațiunile în desfășurare. În ciuda informațiilor puţine, un expert turc a declarat pentru CNN că indiciile vorbesc despre un atac islamist.

Informațiile inițiale duc cu gândul la un atac jihadist. Nu doar jihadiștii, ci și islamiști de toate felurile se agitau împotriva celebrării Anului Nou. Ei spun că este asemenea Crăciunului, ceea ce arată influența creștină în Turcia. Aceste mesaje încărcate de ură, această educație bazată pe discriminare, credem că au făcut posibile asemenea atacuri în Turcia”, a declarat dr.Aykan Erdemir, fost parlamentar turc.

Casa Albă a condamnat atacul de la Istanbul, pe care îl numește oribil. De asemenea, Barack Obama a spus că va oferi sprijin Turciei, aliatul său din NATO.

17 mii de polițiști au fost scoși pe străzile metropolei turce cu prilejul Anului Nou.

Publicitate
banner we radio