Ştiri locale

Asociația Salvatore și voluntarul Sütő Gábor Csaba, premiaţi pentru contribuția adusă la dezvoltarea valorilor comunitare

Cea mai bună organizație nonguvernamentală din județ și cel mai bun voluntar al anului trecut au fost premiați în cursul zilei de joi, de Federația Organizațiilor Civile Covasna (CIVEK), pentru contribuția adusă la dezvoltarea valorilor comunitare.

Asociația Salvatore din Sfântu Gheorghe a fost desemnată în acest an „Cel mai bun ONG” pentru programul „Împreună reuşim”, în vreme ce „Voluntarul anului 2020” a fost desemnat Sütő Gábor Csaba din Baraolt, în vârstă de 65 de ani.

Publicitate

În total, pentru aceste premii au fost făcute 10 nominalizări.

„Pentru ONG-uri au fost 7 nominalizări, iar pentru voluntari au fost 3, și am avut din tot județul. Premiile au fost acordate pentru cea mai reușită activitate desfășurată anul trecut în beneficiul comunității. Nominalizații au aplicat cu proiecte, care au fost evaluate de o comisie neutră. Proiectele au fost evaluate din punct de vedere al impactului, al actualității, în funcție de problema pe care și-au propus să o rezolve, sau de ce au realizat, și în funcție de numărul beneficiarilor, dar în principal, important a fost să fie în folosul comunității”, ne-a explicat Bereczki Kinga, directoarea executivă a Fundației Comunitare Covasna.

„Este un dublu câștig pentru noi”

Președintele Asociației Salvatore, Buna Hunor, ne-a declarat că titlul de „ONG-ul anului” reprezintă o recunoaștere a muncii depuse de voluntari în sprijinul persoanelor afectate de pandemie, iar premiul se va întoarce în comunitate.

„Este prima dată când obținem acest titlu și mă bucur enorm de mult, pentru că este o recunoaștere a muncii noastre. Voluntarii au lucrat foarte mult iar acum se văd rezultatele. De fapt este un dublu câștig pentru noi, pentru că pe lângă titlul acesta, premiul îl vom reinvesti în comunitate, și vom ajuta familiile nevoiașe (…) Programul Împreună reușim! a fost structurat în 3 capitole: am donat către spitale foarte multe echipamente, materiale de protecție, dar și lămpi UV pentru sterilizarea aerului, apoi împreună cu Asociația HÁRIT, Filiala MIÉRT și Consiliul Județean Covasna am derulat un program prin care am ajutat persoanele de peste 65 de ani cu cumpărăturile de care aveau nevoie, alimente, medicamente, iar în a 3-a parte a programului, împreună cu Fundația Komunitas, Bertis și Bem Balogh, am ajutat persoanele nevoiașe”, ne-a spus președintele Asociației Salvatore, Buna Hunor.

Pentru „ONG-ul anului 2020” au mai fost nominalizate Asociaţia Kendu din Târgu Secuiesc – iniţiatoarea „Programului sportiv pentru toţi”, Clubul Auto Crono din Sfântu Gheorghe – organizatorul Winter Rally, Asociaţia Soare Verde din Târgu Secuiesc pentru programul „Fii voluntar”, Fundaţia United by Music Romania – pentru „United by Music Romania – program cultural de identificare de talente”, dar și Asociaţia Szeretetiskola din Târgu Secuiesc pentru programul „Şcoala cu suflet”.

Și Crucea Roşie Covasna, Serviciul de Ajutor Maltez, Caritas, Fundaţia Diakonia, Asociaţia Creştin, Congregaţia Evanghelică și Asociaţia Socială Gondviselés, care au iniţiat un program de cooperare civilă în municipiul Sfântu Gheorghe, „s-au luptat” pentru titlul de „ONG-ul anului”.

Cel mai implicat voluntar, în ciuda restricțiilor de circulație din timpul pandemiei

În vârstă de 65 de ani, Sütő Gábor Csaba, desemnat „Voluntarul anului 2020” a impresionat prin implicarea de care a dat dovadă chiar și în lunile în care România se afla în carantină generalizată, iar persoanele de peste 65 de ani puteau circula în afara locuinței numai în intervalul orar 11:00-13:00.

Alături de el, în cursa pentru titlul de „Voluntarul anului 2020” oferit de Federaţia Organizaţiilor Civile au mai fost Pakuci Tamás din localitatea Sântionlunca și Sárkány Hanna din Târgu Secuiesc.

„În cazul voluntarului desemnat câștigător, acesta a fost foarte apreciat pentru faptul că în ciuda tuturor obstacolelor și problemelor de anul trecut, atunci când persoanele în vârstă nu puteau să iasă din case, el a reușit și s-a implicat, a fost acolo unde a fost nevoie. Nu s-a gândit la persoana lui, interesele comunității au fost mai presus. A fost implicat în foarte multe acțiuni alături de Asociaţia Socială Gondviselés, cea care l-a și nominalizat, pentru că el nu și-a dorit inițial. Până la urmă Asociația a reușit să-l convingă și astfel a ajuns pe lista de nominalizați”, ne-a mai spus Bereczki Kinga.  

Premiile au constat în vouchere cadou oferite de Tipografia T3 și firma MultiNr SRL. Primul, în valoare de 1.000 de lei, a fost acordat Asociației Salvatore, iar cel de-al doilea, în valoare de 500 de lei, i-a fost acordat voluntarului Sütő Gábor Csaba.  

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio